Extra meetstation A2-tunnel Maastricht registreert luchtvervuiling

Print
Extra meetstation A2-tunnel Maastricht registreert luchtvervuiling

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Maastricht / Itteren - Bij de zuidelijke uitgangen van de A2-tunnel in Maastricht komt binnenkort een nieuw meetstation om de luchtkwaliteit te meten.

De gemeente heeft in overleg met Milieudefensie Maastricht en de provincie besloten dat de parkeerplaatsen op de hoek van de Philipsweg en de Sint Josephstraat de beste plek vormen om zo’n extra meetstation te plaatsen.

Monitoren
Voor de bouw van de Koning Willem-Alexandertunnel is afgesproken de luchtkwaliteit te gaan monitoren. In het Frontenpark staat een meetstation om de achtergrondconcentraties te peilen. Bij de noordelijke tunnelmond staat een station bij de Kasteel Hillenraadweg. Het station aan de Nassaulaan bij de zuidelijke tunnelmond zou verplaatst worden na de bouw. Besloten is nu om dit te laten staan omdat dit de enige plek is waar metingen gedaan zijn voor, tijdens en na de tunnelbouw en volgens de gemeente dus "de beste plek is om het effect van de tunnel in beeld te brengen".

Lees ook: Besmet met het A2-virus: het succesverhaal van de ondertunneling van Maastricht

Opritten
Voor het nieuwe meetstation aan de zuidkant zijn vier plekken onderzocht. Uiteindelijk is gekozen voor de hoek Philipsweg-Sint Josephstraat omdat het dicht bij de huizen ligt en gunstig ten opzichte van de woningen bij de meest voorkomende windrichting (zuidwest). Nadeel is dat deze plek niet vlak bij de tunnelmonden ligt, maar ook veel luchtvervuiling van verkeer op de op- en afritten zal meten. Er worden aan de zuidkant ook twee extra meetbuisjes geplaatst, om een zo compleet mogelijk beeld van de uitstoot bij de tunnelmond te krijgen.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →