Miljoenenlijntje krijgt nieuw spoor en nieuwe overwegen

Print
Miljoenenlijntje krijgt nieuw spoor en nieuwe overwegen

Miljoenenlijn ZLSM Simpelveld Afbeelding: Prins Bernhard Cultuurfonds

Eys / Wijlre / Simpelveld - Stoomtreinmaatschappij ZLSM vernieuwt het tracé van het voormalige Miljoenenlijntje tussen Eys en Simpelveld. Bovendien worden beschadigde overwegen in Eys, Wijlre en Schin en Geul hersteld en opgeknapt.

ZLSM krijgt elk jaar geld van de provincie om de spoorlijn door het Heuvelland te verbeteren. De afgelopen jaren zijn stukjes spoor bij Wijlre, Eys en Simpelveld aangepakt.

Budget
De komende vijf weken wordt een groter, aaneensluitend traject van circa 2,3 kilometer spoorbaan vernieuwd. "Daarvoor hebben we het beschikbare budget voor twee jaar samengevoegd”, zegt Johan Bezemer, coördinator infrastructuur bij de ZLSM.

De houten spoorbielzen worden vervangen door betonnen dwarsligger. Die zijn volgens Bezemer goedkoper en onderhoudsarm. Bovendien zijn ze milieuvriendelijker omdat er - anders dan hout - geen vocht uit wegsijpelt, legt hij uit.

Hout
Op de stations blijven de dwarsliggers van hout. "Dat past beter bij de historische uitstraling van die plek”, zegt Bezemer.

Veel overwegen zijn beschadigd door het zware verkeer dat er het spoor kruist. Die schade wordt hersteld. Daarvoor gaan de overwegen tijdelijk dicht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →