Miljoenenlijntje krijgt nieuw spoor en nieuwe overwegen

Print
Miljoenenlijntje krijgt nieuw spoor en nieuwe overwegen

Miljoenenlijn ZLSM Simpelveld Afbeelding: Prins Bernhard Cultuurfonds

Eys / Wijlre / Simpelveld - Stoomtreinmaatschappij ZLSM vernieuwt het tracé van het voormalige Miljoenenlijntje tussen Eys en Simpelveld. Bovendien worden beschadigde overwegen in Eys, Wijlre en Schin en Geul hersteld en opgeknapt.

ZLSM krijgt elk jaar geld van de provincie om de spoorlijn door het Heuvelland te verbeteren. De afgelopen jaren zijn stukjes spoor bij Wijlre, Eys en Simpelveld aangepakt.

Budget
De komende vijf weken wordt een groter, aaneensluitend traject van circa 2,3 kilometer spoorbaan vernieuwd. "Daarvoor hebben we het beschikbare budget voor twee jaar samengevoegd”, zegt Johan Bezemer, coördinator infrastructuur bij de ZLSM.

De houten spoorbielzen worden vervangen door betonnen dwarsligger. Die zijn volgens Bezemer goedkoper en onderhoudsarm. Bovendien zijn ze milieuvriendelijker omdat er - anders dan hout - geen vocht uit wegsijpelt, legt hij uit.

Hout
Op de stations blijven de dwarsliggers van hout. "Dat past beter bij de historische uitstraling van die plek”, zegt Bezemer.

Veel overwegen zijn beschadigd door het zware verkeer dat er het spoor kruist. Die schade wordt hersteld. Daarvoor gaan de overwegen tijdelijk dicht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen