Maastricht grote winnaar verkiezing 'Schoonste winkelgebieden'

Print
Maastricht grote winnaar verkiezing 'Schoonste winkelgebieden'

Het winkelgebied aan de Glacisweg in Sint Pieter is het 'Schoonste Winkelgebied van Nederland'. Afbeelding: NederlandSchoon

Maastricht / Itteren - Maastricht is uitgeroepen tot gemeente met de schoonste winkelgebieden 2018 van Nederland. Het winkelcentrum aan de Glacisweg in de wijk Sint Pieter in Maastricht is bekroond met de titel van‘Schoonste winkelgebied’.

Met deze dubbelslag is Maastricht de grote winnaar geworden van de nationale verkiezing waarin dit jaar 581 winkelgebieden in 125 Nederlandse gemeenten zijn onderzocht. 

De organisator van de verkiezing, Stichting Nederland Schoon, gefinancierd vanuit het nationaal Afvalfonds, maakte dinsdag 30 oktober de winnaars bekend.

Uit de top 10 schoonste winkelgebieden van Nederland eindigde Winkelcentrum Glacisweg uit Maastricht met de hoogste score sinds de verkiezing in 2012 van start ging, een 8,26,  op de eerste plaats. Het winkelgebied in de wijk Sint Pieter mag zich een jaar lang ‘Schoonste winkelgebied van Nederland’ noemen.

Weinig zwerfafval
Het Maastrichtse winkelcentrum heeft de overwinning vooral te danken aan de samenwerking tussen de winkeliers, ondernemers en de gemeente. Daarnaast ervaren de bezoekers het winkelen als bijzonder prettig doordat er in het winkelcentrum zeer weinig zwerfafval te vinden is, zo concludeert Nederland Schoon.

Winkelaanbod
Als gemeente in zijn geheel scoort Maastricht  op verschillende aspecten erg goed. “De bezoekers zijn zeer tevreden over het winkelaanbod. Daarnaast wordt de betrokkenheid van de winkeliers hoog gewaardeerd. Deze gemeente heeft zo goed als geen leegstand, bijna geen tot weinig vernieling en weinig graffiti”, aldus de landelijke organisatie die intensief samenwerkt met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken.

Bewustwording
Nederland Schoon ontstond begin jaren negentig uit een samenwerking van het Afvalfonds van de overheid en het bedrijfsleven. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt gepoogd meer meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel te creëren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →