Celstraffen en forse boetes geëist in zaak-Euroturbine

Print
Celstraffen en forse boetes geëist in zaak-Euroturbine

Afbeelding: ANP Xtra

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld - Celstraffen van drie jaar en twee keer twintig maanden. Dat zijn de eisen van het Openbaar Ministerie tegen drie medewerkers van het Venlose bedrijf Euroturbine. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan illegale export.

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen geëist tegen de eigenaar en twee medewerkers van het Venlose bedrijf Euroturbine BV.

Illegale export
Eigenaar Parviz T. uit Venlo moet, als het aan justitie ligt, drie jaar achter de tralies. Tegen Jan H. uit Weert en Nadia H. uit Roggel is twintig maanden celstraf geëist. Het trio wordt verdacht van illegale export van turbine-onderdelen naar Iran en het werken in een crimineel samenwerkingsverband. Hoofdverdachte Parviz T. wordt ook nog beschuldigd van witwassen en belastingfraude.

Als bijkomende straf eiste het OM een verbeurdverklaring van de gelden die zijn gebruikt voor het plegen van de strafbare feiten: in totaal ruim 5.500.000 miljoen euro. Ter zitting werd tevens geëist dat de verdachten het bedrag dat ze hebben verdiend met de strafbare feiten, betalen aan de staat. Voor hoofdverdachte T. is dat bijna 14.000.000 euro.

Daarnaast hangt de bedrijven Euroturbine BV (Venlo) en Euroturbine SPC (Bahrein) allebei een boete van 500.000 euro boven het hoofd.

Dual use
De export betrof zogeheten ‘dual use’-goederen. Deze producten kunnen op twee manieren gebruikt worden: voor civiele toepassingen, maar in theorie ook voor het ontwikkelen van massavernietigingswapens. Voor de uitvoer van deze goederen geldt een vergunningsplicht. Deze is volgens justitie geschonden. Via omleidingsroutes en het opstellen van valse facturen zouden de drie hebben geprobeerd dit te maskeren.

Grote baas
Volgens het OM had het trio enkel oog voor financiële winsten. „Ondanks alle kennis die ze hadden van internationale transport, kozen ze er bewust voor export- en valsheidsdelicten te plegen”, aldus de officier van justitie. „Parviz T. had een leidende rol. Hij werd ‘de grote baas’ genoemd en Jan H. ‘de kleine baas’. Nadia H. begeleidde de zendingen administratief van vertrek tot aan de voordeur.”

Lees ook: Trio na acht jaar vervolgd in zaak Euroturbine

De exportdelicten vonden plaats tussen 2008 en 2010. „Het onderzoek was omvangrijk en complex”, aldus het OM. „De omleidingsroutes waren geraffineerd opgezet en rechtshulpverzoeken kostten veel tijd. Het OM heeft echter altijd een actieve houding aangenomen. Het overschrijden van de redelijke termijn zou dus geen gevolgen moeten hebben.” Justitie hield wel rekening met ’t feit dat de drie ‘geen relevant strafblad’ hebben en dat ze erna niet meer in de fout zijn gegaan.

De verdediging houdt op 14, 19 en 20 november haar pleidooien.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →