Rampjaar voor veel paddenstoelen

Print
Rampjaar voor veel paddenstoelen

Afbeelding: iStock

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Roosteren / Nieuwstadt / Vijlen / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert - Voor paddenstoelen in de Limburgse natuur was het tot dusverre een rampjaar. Juist in de maanden september en oktober als normaal veel paddenstoelen de kop opsteken, gebeurde dat door de aanhoudende droogte veel minder dan in andere jaren.

Dat bevestigt Henk Henczyk van de Paddenstoelenstudiegroep Limburg. "Vooral de aantallen grondpaddenstoelen bleven beduidend achter bij andere jaren. Op plekken waar het wat vochtiger was, vond je echter ook nu nog de nodige paddenstoelen.”

Zeldzame soorten
Opvallend genoeg vonden paddenstoelendeskundigen ook in dit mindere jaar nog een aantal uiterst zeldzame soorten. Zo trof bijvoorbeeld  Rob Chrispijn, een ervaren mycoloog, in de berm langs de Epenerbaan in Vijlen enkele exemplaren van de grote berkenrussula aan, een soort die sinds 1968 niet meer was gevonden in ons land. "Er zijn altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Het kan ook zijn dat deze zeldzame paddenstoel er al meerdere jaren stond, maar niet is opgemerkt’’, stelt Henczyk.

Hij benadrukt dat veel zogeheten houtpaddenstoelen, die groeien op hout, het wel goed deden. "Dan moet je denken aan de zwavelzwam of reuzenzwam, paddenstoelen met een voor het publiek hoge belevingswaarde. Die soorten profiteren van het bosbeheer waarbij dode stammen blijven liggen.’’

Scheef
Paddenstoelenkenner Marius Utens uit Echt woont op een plek waar dit jaar heel weinig regen is gevallen. Hij zag daarom deze herfst ook veel minder paddenstoelen dan in andere jaren. "En de paddenstoelen die boven de grond komen, groeien ook nog eens vaker scheef, zeker in een natuurgebied als De Doort in Echt die een klei-achtige ondergrond heeft.”

Utens geeft aan dat het volgend jaar weer gewoon een goed paddenstoelen jaar kan zijn. "Het mycelium, de ondergrondse draden van de paddenstoelen blijven intact.” Utens hoopt dat in het resterende deel van de herfst er nog wat meer paddenstoelen boven de grond komen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen