Uit de oude doos van Buggenum

Print
Uit de oude doos van Buggenum

Leden van de Buggenumse schutterij in 1902 Afbeelding: Heemkundevereniging Buggenum

Buggenum - In de rubriek ‘Uit de oude doos’ staat deze week een foto uit de kern Buggenum centraal. De rubriek is een samenwerking tussen de heemkundeverenigingen uit Leudal en weekblad VIA Leudal.

De broederschap ‘St Aldegonda’ werd opgericht in 1606. De schutterij is daarmee de oudste vereniging van Buggenum. Over de jaren 1894 tot 1908 is er een register bewaard gebleven van dit broederschap, de schutterij had toen 36 erkende en 73 ereleden. In 1906 vierde de schutterij haar 300 jarig bestaan en organiseerde zij tevens het ‘Oud Limburgs Schuttersfeest’. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Hendrik schonk de schutterij een grote zilveren medaille bestemd om te dienen als prijs bij het schutters- en muziekfeest dat 27 mei 1906 gegeven werd. De brief waarin de medaille werd toegekend wordt nog steeds met alle zorg bewaard. Bij dit groot Internationaal  Oud Limburgs Schuttersfeest werd tevens een Muziekfeest georganiseerd ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de zangvereniging L”Union Chorale. In verband met deze festiviteiten was er een extra stoombootdienst Venlo-Buggenum en Roermond-Buggenum. De entreeprijs voor deze boot visa-versa was 20 cent. De Buggenumse zomerkermis werd voor deze feesten vervroegd tot 27 mei. De feestelijkheden vonden plaats in de dicht belommerde tuin met aangrenzende weide van den Edelgrootachtbare Here A. Beltjens. Dit feest was echter financieel geen succes voor de vereniging, waardoor de vereniging snel achteruit ging en enkele jaren rustend was. De foto uit 1902 is later ingekleurd door Foto Koch Roermond. Meer informatie: Heemkundevereniging Buggenum.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →