Chocolade panna cotta: eenvoudig maar oh zo fluwelig...

Print

Afbeelding: Studio Philippi

Het fluwelige roompuddinkje panna cotta vind je in Italië op haast elke menukaart en is de eenvoud zelve. Deze variant met chocolade is gegarandeerd een succes!

Het belangrijkste moment van de dag is voor mij de avondmaaltijd. Een dessert geeft de maaltijd net even iets extra’s, stretcht het moment samen aan tafel. Dat kan verrassend eenvoudig met fruit dat voorhanden is met een gulle bol ijs. Aardbeien in champagne voor een feestelijker moment. Of mijn altijd favoriete Italiaanse affogato: een bol vanilleroomijs overgoten met een hete espresso.

Italianen zijn meesters in eenvoudige gerechten. Ze maken van niets iets. Ze koken room met suiker en voegen gelatine toe voor de meest fluwelige puddinkjes die ik, in welk land ook, ooit proefde: panna cotta. Letterlijk vertaald: gekookte room. Ook de naam houden de Italianen doodsimpel. Het enige moment suprême van de puddinkjes is altijd weer het perfect storten op de borden. Heb je geen vormpjes of stort je de panna cotta liever niet? Schenk de warme chocoladeroom dan in mooie (wijn)glazen: net zo lekker, en minstens zo mooi!

Chocolade panna cotta
4 porties
Bereiden: 20 minuten (+ 3 uur wachten)
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Ingrediënten:
- 3 blaadjes witte gelatine
- 500 ml slagroom
- 50 gram suiker
- 200 gram pure chocolade, in blokjes
- 3 el koffie- of amandellikeur
- 50 gram melkchocolade
- 4 puddingvormpjes (inhoud 150 ml)

Bereiden
Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water. Breng in een steelpan de slagroom met de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de pure chocolade toe. Laat de chocolade op laag vuur in de warme room smelten.
Neem de pan van het vuur. Los al roerende de goed uitgeknepen gelatine op in de warme chocoladeroom. Voeg de likeur toe. Spoel de puddingvormpjes om met water en laat goed uitlekken (niet afdrogen!).
Schenk de warme chocoladeroom in de vormpjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de puddinkjes minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven. Hak intussen de melkchocolade in mooie schilfers.
Houd de vormpjes enkele tellen in een kom heet water. Leg een bordje op de vormpjes en keer ze samen. Bestrooi de chocoladepuddinkjes met de chocoladeschilfers.
 

» Janneke is foodstyliste en kookboekenauteur
www.jannekephilippi.nl

>> Kijk voor meer recepten van onder anderen Janneke Philippi ook op www.delimburger.nl/recepten

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →