Celstraf voor pinpasfraude met bejaarde slachtoffers

Print
Celstraf voor pinpasfraude met bejaarde slachtoffers

Afbeelding: ANP

Een Roemeense moet 2,5 jaar de cel in wegens pinpasfraude waarvan bejaarden uit grote delen van Limburg de dupe werden.

De Roemeense is begin deze week door de rechtbank in Maastricht veroordeeld  tot 42 maanden cel, waarvan 12 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De vrouw was met nog twee handlangers van november 2014 tot het najaar van 2015 actief in de oostelijke grensstreek, maar vooral in Limburg.

Afgeleid
In onder meer Horst, Venray, Montfort, Stramproy, Roermond en Geleen werden bejaarden bij het pinnen afgeleid nadat hun pincode was afgekeken. Op het moment dat het pasje uit de automaat kwam, werd het snel omgewisseld met een andere, valse bankpas.

In totaal haalden de Roemenen zo bijna 25 mille van de bankrekeningen van de ouderen. Een man uit Horst raakte zo 4500, euro kwijt, in Montfort ging het om bijna 1700 euro en in Geleen om 1200 euro. De vrouw werd herkend op camerabeelden van banken. Vaak was zij het die het slachtoffer afleidde. Volgens de rechtbank kwamen de Roemen louter en alleen naar Nederland om te roven en te stelen. Ze hebben zich dan ook schuldig gemaakt aan mobiel banditisme, aldus de rechtbank.

Compassie
Tijdens de zitting vroeg de Roemeense - die in afwachting van haar vonnis al vastzat in de gevangenis Ter Peel in Evertsoord - nog vergeefs om compassie.  Ze wil naar haar moeder die volgens haar oud, ziek en onvermogend is. De rechter wees haar er fijntjes op dat ze die compassie destijds blijkbaar niet had met de bejaarde slachtoffers.

De rechtbank woog ook mee dat de vrouw een strafblad heeft waaruit blijkt dat ze  eerder is veroordeeld voor diefstallen in Spanje en Groot-Brittannië. Eind 2016 werd een Roemeense kompaan van haar al door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot twee jaar cel. De derde verdachte werd vrijgesproken, omdat hij als medepleger niet werd herkend op camerabeelden.   

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →