Falcon Radio in de clinch met KPN over bouw zendmast

De mast van Falcon Radio.© Diana Scheilen

Falcon Radio probeerde dinsdag middels een kort geding opnieuw de bouw van een nieuwe zendmast van KPN bij Berg en Terblijt tegen te houden.

Jeroen Geerts

De Valkenburgse lokale omroep en KPN liggen al een paar jaar met elkaar in de clinch over de bouw van de nieuwe mast voor het mobiele netwerk. Die komt op iets meer dan tweehonderd meter van Falcons mast te staan.

Vorig jaar kreeg KPN een definitieve vergunning. Maar Falcon meent dat de rechter daarbij te weinig rekening heeft gehouden met de belangen van de omroep. Die vreest namelijk dat de mast ‘blocking’ zal veroorzaken: het blokkeren van de doorgang van de radiogolven. De omroep verwacht 20 procent minder bereik over te houden en baseert zich daarbij op een al in 2010 opgesteld rapport van telecommunicatiespecialist Broadcast Partners.

VreesFalcon Radio vreest bovendien dat andere aanbieders van mobiele telefonie en data, die nu bij hen als klant ‘in de mast hangen’, zullen overstappen naar KPN.

KPN bestrijdt dat er blocking zal optreden. Radiogolven bewegen zich ook om en door de mast heen. Ook de frequenties zouden ver genoeg uit elkaar liggen. Specialisten van het telecombedrijf geven weliswaar toe dat een garantie afgeven van nul risico niet mogelijk is, volgens hen is het risico dat de frequenties elkaar in de weg gaan zitten, áls dat al gebeurt, niet meer dan 0,08 procent. "Verwaarloosbaar”, zegt KPN, afgezet tegen het algemeen belang van beter mobiel bereik rond Berg en Terblijt.

Bouw in gangHet is een technisch ingewikkelde kwestie en dus ook een lastige zaak voor de rechter. Die wilde mede daarom niet meteen uitspraak doen. Had de rechter dinsdag de vergunning ingetrokken, dan had KPN sowieso met een financieel probleem gezeten.

De bouw van de nieuwe mast is namelijk al in volle gang. Sterker nog: afhankelijk van onder meer het weer, zou de mast in theorie eind deze week al klaar kunnen zijn en in gebruik genomen kunnen worden.

Het zou dus zomaar zo kunnen zijn dat wanneer de rechter uitspraak doet - in principe over twee weken, maar indien mogelijk eerder - al duidelijk is of de uitzendingen van Falcon Radio al dan niet verstoord worden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal