Eerste (natte) sneeuw in Limburg

Print
Eerste (natte) sneeuw in Limburg

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

De eerste sneeuw van het najaar in Limburg is een feit. Op de Vaalserberg zijn dinsdagmiddag de eerste vlokjes gevallen.

Op een wit winterlandschap hoeven we voorlopig echter niet te rekenen. De sneeuw blijft niet liggen en de komende uren wordt het zachter en komt er meer regen, laat Meteo Limburg weten. Ook de wind neemt toe.

In de hogergelegen gebieden in de Eifel en de Ardennen sneeuwt het al stuk harder. In landere Europese landen is er sprake van noodweer door de storm en de sneeuw.

Italië
In Italië vielen bijvoorbeeld al negen doden door zware onweersdepressies. Alle havens aan de Ligurische kust zijn wegens de orkaanwinden gesloten, evenals de luchthaven van Genua. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA zijn alle vluchten geannuleerd. Op zee worden golven van 8 tot 10 meter gerapporteerd. De bevolking wordt aangeraden zo veel mogelijk binnen te blijven.

Ook Frankrijk en Oostenrijk kampen met de gevolgen van noodweer. In die landen kwamen honderdduizenden mensen zonder stroom te zitten. Het zuiden van Frankrijk werd maandagavond overvallen door een felle sneeuwbui waardoor in het departement Haute-Loire, ten zuiden van Clermont-Ferrand, zeker achthonderd auto’s vast kwamen te zetten.

Woensdag
Woensdag trekt de depressie in onze contreien verder naar het noorden en keert de rust terug. De wind gaat uit een zuidelijke richting waaien en de aangevoerde lucht wordt zachter. "De temperatuur gaat oplopen naar 12 tot 14 graden. Misschien zelfs een graadje meer in Limburg", verwacht meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza. "Er zal zon zijn en af en toe regen en wolkenvelden.”

Komende week en in het weekend blijft het wisselvallig. Klaassen: "Helemaal droog blijft het waarschijnlijk niet, want randstoringen die over het Verenigd Koninkrijk trekken, zorgen soms voor wat lichte neerslag. Droge perioden zullen echter overheersen en de zon laat zich geregeld zien.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →