Giro 2019: 'roze loper lijkt uitgerold voor Dumoulin'

Print
Giro 2019: 'roze loper lijkt uitgerold voor Dumoulin'

Afbeelding: AFP

Het lijkt erop dat het parkoers van de Giro d'Italia volgend jaar Tom Dumoulin een stuk beter zal liggen dan dat van de Tour.

Het etappeschema van de Italiaanse ronde wordt woensdag officieel gepresenteerd, maar wielerjournalist Thijs Zonneveld van het AD geeft al een inkijkje. "Het lijkt er sterk op dat de Giro van 2019 maar liefst drie tijdritten kent, met een totaal van 58 kilometer," schrijft hij op AD.nl.

"Een openingstijdrit (8 km) met aankomst heuvelop, een lange tijdrit (35 km) die vanaf zeeniveau langzaam maar zeker oploopt naar 650 meter hoogte en een slottijdrit van 15 kilometer met daarin een behoorlijke klim." Tijdritten zoals Tom Dumoulin ze het liefste heeft.

Daar zouden weinig zware bergtappes tegenover staan.

Tour
De Maastrichtse wielrenner had eerder al aangegeven dat hij volgend jaar voor de Tour kiest. Het parkoers van de Franse ronde bleek echter verre van ideaal voor de tijdritspecialist, zo gaf hij toe na de presentatie. De Tour telt volgend jaar maar één tijdrit, met een betrekkelijk korte lengte van 27 kilometer. De nadruk ligt op de bergen.

Lees ook: Dumoulin beducht voor ijle lucht in loodzware Tour

Zonneveld noemt de derde week van de Tour "een middelvinger naar alle tijdrijders: bergetappe na bergetappe, vaak over cols van boven de 2000 meter." Ook Lance Armstrong gaf dinsdag aan dat Dumoulin er verstandig aan zou doen om de Tour volgend jaar te mijden.

Kans klein
De Giro lijkt de roze loper dus uit te rollen voor Tom Dumoulin. In een ultieme poging om hem over te halen tóch voor de Giro te kiezen. Die kans acht Zonneveld echter heel klein. "Maar als hij het tóch doet, dan is het volkomen begrijpelijk. Al was het maar als middelvinger terug naar Frankrijk."

Lees ook: Dumoulin is vanaf nu een alleskunner

Dumoulin won de Giro in 2017. Dit jaar reed hij zowel de Giro als de Tour. Hij eindigde in beide ronden als tweede.