Landskampioen PSV uit bekertoernooi na blamage thuis tegen RKC

Print
Landskampioen PSV uit bekertoernooi na blamage thuis tegen RKC

Afbeelding: ANP

PSV heeft zichzelf in de KNVB-beker voor eigen publiek voor schut gezet. Een gelegenheidsploeg van de landskampioen nam het in de tweede ronde tegen RKC Waalwijk veel te makkelijk op. De thuisclub verspeelde twee keer een voorsprong en ging in de verlenging pijnlijk onderuit: 2-3.

Darren Maatsen was de gevierde man bij de nummer veertien van de eerste divisie. Hij scoorde twee keer (2-2 en 2-3). De andere RKC-treffer kwam op naam van Ingo van Weert. Voor de B-ploeg van PSV waren Erick Gutiérrez en Mauro Júnior trefzeker.

Fouten
De sensationele overwinning van de Waalwijkers zorgde bij met name doelman Etienne Vaessen voor grote blijdschap. Met twee grove fouten was hij verantwoordelijk voor de twee PSV-treffers. Dankzij de excellerende Maatsen kon Vaessen toch nog juichend van het veld stappen.

RKC Waalwijk had in de eerste ronde ook al eredivisionist NAC Breda uitgeschakeld (2-0).

Tweede keus
Evenals in de eerste ronde tegen Excelsior Maassluis (0-4) had Van Bommel zijn basisteam op alle elf posities gewijzigd. De tweede keus begon overdonderend. Al na amper 24 seconden kwam de thuisploeg op voorsprong. Vaessen liet een vrij onschuldig schot van Gutiérrez knullig glippen.

RKC herstelde zich daarna goed. Uit een hoekschop zorgde Van Weert met een fraaie kopbal voor de gelijkmaker (1-1).

Na de rust trachtte PSV het duel snel te beslissen. Uit een voorzet van debutant Dirk Abels kopte Cody Gakpo op de lat. RKC bleef in de counter echter ook gevaarlijk.

Aanval
Na ruim een uur haalde Van Bommel aanvoerder Bart Ramselaar naar de kant. Zijn vervanger Donyell Malen moest voor meer aanvallende impulsen zorgen. Door verkeerd uitverdedigen van Vaessen kwam PSV een kwartier voor tijd opnieuw op voorsprong. De blunderende keeper schoof de bal in de voeten Mauro Júnior, die koelbloedig afrondde, 2-1.

RKC bleek in Eindhoven fysiek en mentaal echter niet kapot te krijgen. Ook de gevreesde Hirving Lozano kon als 'joker' het verschil niet maken bij PSV. Maatsen zorgde met twee treffers voor een zeker niet onverdiende triomf voor de Waalwijkers.