Hoensbroekse fan schrijft biografie over Ria Valk

Print
Hoensbroekse fan schrijft biografie over Ria Valk

Marc Didden en Ria Valk. Afbeelding: Marc Didden

Heerlen / Hoensbroek - Zangeres en actrice Ria Valk zit dit jaar 60 jaar in het vak. Reden voor Marc Didden uit Hoenbroek om een biografie over haar uit te brengen. “De meeste mensen kennen alleen haar carnavalsliedjes, maar ze heeft zoveel meer gedaan.”

Als 7-jarige jongen was Marc Diddens favoriete tv-serie Zeg ‘ns Aaa. Daarin speelde Ria Valk de rol van Annie Kalkman, de zus van Mien Dobbelsteen. “Pas daarna kwam ik met haar muziek in aanraking, toen ik haar zag optreden in Op Volle Toeren.”

Luisterliedjes
Didden, geboren in 1979, werd fan en verzamelde singles en albums van Ria Valk. Didden, die op latere leeftijd liefhebber werd van chansonniers als Jacques Brel, roemt Valk om haar kleinkunst-achtige liedjes. Het is een kant van Ria Valk die velen niet kennen, weet Didden. “Door de carnavalsnummers ‘Leo’ en ‘De liefde van de man gaat door de maag’ heeft ze het imago van een lolbroek gekregen. Maar haar andere werk is heel anders. De b-kant van ‘Leo’ is een mooi luisterliedjes dat door Martine Bijl geschreven is. Of het nummer ‘Waarom blijft de zon toch schijnen’, dat over haar vroeg overleden man gaat.”

Jubileum
Dit jaar zit Ria Valk 60 jaar in het artiestenvak. En ook de laatste jaren laat ze nog geregeld van zich horen. Ze scoorde een paar jaar geleden een bescheiden hit met ‘Oma wil ‘n toyboy’, met een knipoog naar de toyboy-affaire van Onno Hoes, destijds burgemeester van Maastricht. Dit jaar kwam ze nog als gastartiest op het podium bij de concerten van De Toppers.
Didden, die zelf ook zingt, kwam een jaar of tien geleden in de Telstar-studio in Weert in contact met de zangeres en actrice en gaandeweg ontstond het plan om een biografie te schrijven. “Natuurlijk geeft de biografie een overzicht van de carrière van Ria, maar ik ga ook op haar persoonlijke leven in. Ze heeft nogal wat meegemaakt. Naast de dood van haar man heeft ze ook te kampen gehad met een ernstige ziekte van haar dochter. Gelukkig is zij hersteld.”

Biografie
Het 60-jarig jubileum leek Didden een mooie gelegenheid om de biografie voor Valk uit te brengen. “Dit werd gevierd in de tv-studio van Aalsmeer. Tal van bekende collega’s waaronder Imca Marina, Saskia en Serge, Jayh Jawson en Ben Cramer waren naar het feest gekomen. Uit handen van organisator Frank Wentink kreeg Ria Valk de biografie ‘60 Jaar Ria Valk’ overhandigd.

Geen nummer 1-hit
Het schrijven van de biografie haalde opvallende verhalen naar boven. Zoals hoe ‘Leo, je bent vannacht weer dronken geweest’ op nummer 2 in de Top 40 bleef steken en Ria Valk een nummer-1-hit werd onthouden. “Nederland werd in de jaren 70 gezien als gidsland voor de rest van Europa”, vertelt Didden “Wat in Nederland op 1 stond, werd in andere Europese landen met belangstelling gevolgd. Met een carnavalsliedje op nummer 1 was de organisatie van de Top 40 niet zo blij. Ook al werden er zoveel exemplaren verkocht dat het nummer gewoon op nummer 1 zou moeten komen, het werd tegengehouden door de samenstellers van de lijst.”
Een blik op het Top 40-archief leert dat het nummer begin 1977 2 weken op nummer 2 stond. If You Leave Me Now van Chicago en Somebody to Love van Queen hielden Ria Valk van haar nummer 1-hit af. 

Het boek ‘60 jaar Ria Valk’ is verkrijgbaar via dw website www.riavalk.wordpress.com.