Een feestje op de tafel: Marokkaanse zalm met geroosterde paprika

Print

Afbeelding: Studio Philippi

Een groot stuk vis staat heel feestelijk op tafel, en is juist makkelijker dan ieder z'n eigen filetje. Zeker als het uit de oven komt heb je er amper omkijken naar!

Ras al hanout is een Marokkaans kruiden-specerijenmengsel dat soms uit wel 25 ingrediënten bestaat. Soms is ook zout toegevoegd. Er is veel verschil in smaak. Proef of je iets meer of minder wilt gebruiken.

Marokkaanse zalm met geroosterde paprika
Voor 4 personen

Bereiden: 20 minuten
Marineren: min. 30 minuten
Oven: 15 minuten

Ingrediënten
- 1 limoen
- 1 teentje knoflook
- 2-4 theelepels ras el hanout
- 6 eetlepels olijfolie extra vierge
- 2 theelepels vloeibare honing
- 600 gram zalmfilet aan één stuk
- 4 (kleine) rode puntpaprika's
- 300 gram couscous
- 1 flinke bos koriander, fijngehakt
- 3 eetlepels ongezouten gepelde pistachenoten, grofgehakt
- 3 bosuitjes, in dunne ringen

Nodig
- bakplaat met bakpapier

Bereiden
Boen de limoen schoon en rasp de groene schil boven een kom. Halveer de limoen en knijp uit beide helften 1 theelepel sap. Snijd de helften nogmaals door. Pers ook de knoflook boven de kom uit. Meng de ras el hanout, 1 eetlepel olijfolie en de honing erdoor tot een marinade.
Leg de zalmfilet op de bakplaat en bestrijk met de marinade. Halveer de paprika's in de lengte, verwijder de zaadlijsten en leg ze op de bolle kant rond de zalmfilet. Leg ook de stukken limoen rond de zalmfilet op de plaat. Besprenkel de groente met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met zout en peper. Marineer de zalmfilet minstens 30 minuten afgedekt.
Verwarm de oven voor tot 200ºC. Bak de zalmfilet met groente in de voorverwarmde oven in 15 minuten rosé of naar wens net gaar. Doe intussen de couscous in een kom. Schenk er 500 ml heet water bij en wel de couscous 5 min.
Neem de zalmfilet uit de oven en laat 5 minuten afgedekt met aluminiumfolie rusten. Roer intussen de couscous met een vork los. Meng er de resterende 3 eetlepels olijfolie, de koriander, de pistache en de bosui door. Breng goed op smaak met zout en peper.
Leg de zalmfilet met de paprika's en de limoen op een schaal. Vul de paprika's met een beetje couscous. Serveer de rest van de couscous apart erbij.

>> Kijk voor meer recepten van onder anderen Janneke Philippi op www.delimburger.nl/recepten

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi