Werknemers stemmen in met cao, actie ziekenhuis Maastricht afgeblazen

Print
Werknemers stemmen in met cao, actie ziekenhuis Maastricht afgeblazen

Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren - De zondagsdiensten waarmee de vakbonden in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) hun cao-eisen kracht hadden willen bijzetten, is afgeblazen nu een akkoord met de werkgevers is bereikt.

De meerderheid van de vakbondsleden van FNV Zorg & Welzijn heeft ingestemd met  het eindbod dat werkgeversorganisatie NFU vorige maand heeft gepresenteerd van een nieuwe cao voor de werknemers van de universitaire ziekenhuizen. Volgens MUMC-vakbondsfunctionaris Huub Verheijden is het "vrijwel zeker dat de drie andere betrokken bonden ook positief hebben gestemd. Dan kan er een cao worden afgesloten."

Sinds augustus
Daarmee is een eind gekomen aan maandenlang acties door het personeel van de Nederlandse academische ziekenhuizen. In Maastricht namen de medewerkers sinds 20 augustus deel aan een stiptheidsactie die een maand later nog eens werd verlengd. Toen die actie niet het gewenste resultaat opleverden, dreigden ze zondagsdiensten op een doordeweekse dag te draaien.

Stijging
Volgens het cao-akkoord zullen de lonen in drie jaar met bijna 8,5 procent stijgen. Ook hebben volgens de FNV de werkgevers de belangrijkste verslechteringen van tafel gehaald ze wilden doorvoeren, waaronder het verhogen van de leeftijd waarop de werknemers avonddiensten en nachtdiensten moeten draaien.

Lees ook: Bonden plannen zondagsdienst ziekenhuis Maastricht