Vloeren winkelcentrum Entre Deux in Maastricht moeten worden versterkt

© Johannes Timmermans

De vloeren van een deel van winkelcentrum Entre Deux in Maastricht moeten versterkt worden. Dat blijkt uit een technisch onderzoek.

Joos Philippens

Na het instorten van van de nieuwe parking van vliegveld Eindhoven liet Maastricht 91 panden met zogeheten 'breedplaatvloeren' onderzoeken. Daaronder ook het relatief nieuwe Entre Deux (uit 2006). Bij dit architectonisch geprezen winkelcentrum is gebleken dat vloeren op de tweede en derde verdieping, aan de kant van de Spilstraat versterkt moeten worden. Dat is de plek waar eerder de Xenos en Cook & Co zaten.

Aan de kant van de Stadswal wordt preventief versterkt. De Helmstraatkant en de bovenwoningen zijn veilig. De versterking aan de Spilstraat is het meest urgent en gebeurt in het laagseizoen (januari en februari). In augustus moet het werk helemaal zijn afgerond.

StartersRecent ontdekten gemeentelijke controleurs dat verhuurder Cushman & Wakefield twee nieuwe huurcontracten heeft afgesloten voor juist dat deel. Daar zitten nu het starterscollectief Starters Valley en een innovatief onderwijsinitiatief van het Kerkraadse Qeske.

Nando Ngandu van Starters Valley meldt dat er zo'n vijftien starters zijn. "De gemeente geeft aan dat een gedeelte van de ruimte van Xenos en Cook & Co niet helemaal veilig is. We zijn daarom binnen de ruimte verhuisd naar het veilige deel."

Volgens Ngandu komen ook soms mensen van Qeske, Zuyd Hogeschool en de universiteit naar de ruimte aan de Spilstraat. "We weten nog niet of we binnenkort naar een andere ruimte in Entre Deux gaan, of naar elders in Maastricht."

Niet bewustOpmerkelijk aan het verhaal is dat een andere afdeling van de gemeente, economie, al lang wist van de starters in Entre Deux. Wethouder Viviane Heijnen: "Ze initieerde het initiatief en gaf later subsidie." Blijkbaar was deze afdeling zich niet bewust van de vloerproblemen. Ze meldde de huur in elk geval niet. Heijnen wil bekijken hoe de interne signaalwerking verbeterd kan worden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal