Burgemeester roept op tot actie tegen vlieglawaai

Print
Burgemeester roept op tot actie tegen vlieglawaai

Een vrachtvliegtuig op de luchthaven van Luik. Afbeelding: EPA

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer - Burgemeester Akkermans van Eijsden-­Margraten roept de bevolking op tot actie tegen het toenemend vlieglawaai.

Via ‘stille diplomatie’ probeert de gemeente al jaren om Den Haag te bewegen tot maatregelen tegen de Belgen, die zich niet houden aan de afspraken over vliegveld Bierset bij Luik. Dat heeft niet tot resultaat geleid, constateert hij gefrustreerd.

Tijdens een informatieavond van de gemeente en Milieufront Eijsden drong Akkermans woensdagavond bij de bomvolle zaal aan op acties. Hij refereerde daarbij aan de succesvolle demonstraties tegen de kerncentrale bij Tihange, die ‘heel wat hebben losgemaakt’. Akkermans pleit voor zo’n soort beschaafde actie.

Naar Den Haag
Wat betreft Akkermans gaan inwoners van Eijsden-Margraten met bussen naar Den Haag om daar een petitie aan te bieden aan de minister. Die moet de toestemming die in 2013 aan België is verleend om Bierset via Eijsden aan te vliegen maar intrekken, vindt hij. 

De overlast door Bierset is extra groot omdat in België ook ’s nachts mag worden gevlogen. Voor Akkermans is dat niet acceptabel. "De inwoners van Eijsden-Margraten hebben ook recht op nachtrust.”

Klachten toegenomen
Behalve van Bierset hebben inwoners van Eijsden-Margraten ook last van vliegverkeer van en naar Maastricht Aachen Airport in Beek. Het aantal klachten daarover is het afgelopen jaar fors toegenomen.

Akkermans heeft de gemeenten in Zuid-Limburg al eerder opgeroepen om daar gezamenlijk een vuist tegen te maken. Woensdagavond heeft hij dat nogmaals herhaald. „Niemand is tegen een regionale luchthaven in deze streek”, zegt hij, "maar de balans is hier onderhand zoek.”

Massaal demonstreren
Op 7 november komt een delegatie van het ministerie naar Maastricht om in het gouvernement te praten over het vliegverkeer. Eijsden-Margraten heeft zichzelf aangemeld voor dat overleg. Milieufront Eijsden vraagt inwoners om dan massaal te demonstreren bij de ingang van het provinciehuis.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje