Weinig steun voor extern onderzoek naar Pinkpopdrama

Print
Weinig steun voor extern onderzoek naar Pinkpopdrama

Bloemen en kaarsen in de berm van de Mensheggerweg, waar de dodelijke aanrijding na Pinkpop plaatsvond. Afbeelding: ANP

Heerlen / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Hoensbroek - De fracties van de SP en PvdA in Landgraaf en advocaat Nino Pennino vinden dat er alsnog een onafhankelijk onderzoek moet komen naar het Pinkpopongeluk. Daarvoor is er echter geen meerderheid in de gemeenteraad van Landgraaf.

Het verzoek komt de dag na de presentatie van de evaluatie door de gemeente Landgraaf, de politie en Buro Pinkpop van de gebeurtenissen op 18 juni. Op de Mensheggerweg veroorzaakte de bestuurder van een busje toen een ongeluk waarbij een dode en drie zwaargewonden vielen.

Transparant
B en W van Landgraaf stellen in de evaluatie vast dat er geen cruciale fouten zijn gemaakt en vinden daarom een extern onderzoek – naast het onderzoek van het Openbaar Ministerie dat nog steeds loopt - niet noodzakelijk. Daarin wordt het college gesteund door de grootste fractie in de gemeenteraad, GBBL. Woordvoerder Ton Embregts noemt het gepresenteerde rapport eerlijk, open en transparant. "Nog een onderzoek heeft geen toegevoegde waarde.” CDA en Lijst Wiel Heinrichs, die samen met GBBL een ruime meerderheid hebben in de gemeenteraad van Landgraaf, zijn het daar mee eens.

Oppositiepartijen SP en PvdA hebben een andere mening. Fractievoorzitter Cynthia Veerman van de PvdA vindt het onderzoek van de gemeente ‘niet waardevol’. "Het is de slager die zijn eigen vlees keurt.” Veerman gaat binnen de gemeenteraad steun zoeken voor een meerderheid om een onafhankelijk onderzoek in te stellen.

Vraagtekens
Marc van Caldenberg van de SP sluit zich daarbij aan. "Op basis van deze evaluatie worden door Buro Pinkpop en de politie vraagtekens geplaatst bij de afweging om de Mensheggerweg niet af te sluiten voor verkeer. Nu hangt de schijn boven het ongeval dat de gemeente dit niet heeft gedaan om economische belangen te dienen. Deze schijn mag niet blijven hangen bij slachtoffers en nabestaanden. Een onafhankelijk oordeel is daarom van cruciaal belang.”

Advocaat Pennino van de nabestaanden heeft ook inhoudelijke vragen bij de evaluatie. "De gemeente benadrukt vooral wat goed is gegaan. Maar je kunt je afvragen of het een verstandig besluit is geweest om de Mensheggerweg open te houden voor het verkeer.”

De raadsman houdt vast aan het instellen van een extern onderzoek.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen