Bennelly helpt Harrie Meershuis uit de brand

Print
Bennelly helpt Harrie Meershuis uit de brand

Ilona Moonen voor café Bennelly. Afbeelding: Françoise Petersen

Heerlen / Puth / Oirsbeek / Hoensbroek / Doenrade - Ilona Moonen is in diepe slaap, als haar telefoon in de vroege ochtenduren op 12 juni in Puth gaat. “Ga direct naar het pand in Hoensbroek!”, roept haar collega Huub Wolfs vanuit de andere kant van de lijn in Oirsbeek. “Er is brand!”.

Ilona kleedt zich snel aan en springt in haar auto en rijdt naar het Harrie Meershuis in de Sint Josephstraat nummer 21 in Hoensbroek. De chaos en vuurzee die ze aantreft is niet te omschrijven. De brandweer is druk in de weer om de enorme vlammen te blussen. Er gaat van alles door haar heen.

Beheerders
Ilona Moonen en Huub Wolfs zijn de beheerders van het Harrie Meershuis in Hoensbroek. Dit voormalige pand wordt gebruikt voor diverse activiteiten. Naast diverse clubs en een advieskantoor is ook de WIA-WAO-belangenvereniging er gevestigd. “Die WIA-WAO-belangenvereniging valt onder Huub en mij”, vertelt Ilona. Dat is vrijwilligerswerk.”

Naast de WIA-WAO-belangenvereniging maakten ook andere verenigingen en organisaties gebruik van het Harrie Meershuis. Er zit een schilders-, sjoel-, mandoline-, en verzamelclub. Daarnaast houdt Moonen & Wolfs Advies houdt er kantoor. Vorig jaar was het Harrie Meershuis nog de locatie van een benefietavond voor het kunstwerk voor de troubadour Sjef Diederen.

Alles weg
“Door de brand is alles ontregeld”, vervolgt Ilona. “De clubs zijn nu elders ondergebracht en van hun waren nog wat spullen te redden. Van ons is alles weg. We hadden ook nog eens net alles opgeknapt, dus het is nog eens extra pijnlijk. Het eerste wat ik dacht toen ik de brand zag was: “Niet weer!”. Vier jaar geleden is namelijk ook mijn woonhuis afgebrand. Heel moeilijk om je voor te stellen dat zoiets twee keer in je leven voorkomt. Je bent dan alles kwijt. In dit geval was het een ‘Bennelly helpt Harrie Meershuis uit de brand werkplek’. Toch zit er iets van jezelf in, al is het maar een zelfgemaakt schilderijtje. Dat is gewoon weg. Het allerergste zijn dingen die niet te vervangen zijn, zoals foto’s.”

Het leven gaat door
“Enkele dagen na de brand moest ik toch weer mijn leven verder oppakken”, vertelt Ilona verder. “Dat begon met naar de supermarkt gaan, waar ik toevallig Nelly Haenen tegen kwam van café Bennelly in Doenrade.” “Ja”, vervolgt Nelly. “In ons dorpscafé hoor je het een en ander en ik hoorde wat er was gebeurd met het Harrie Meershuis. Verschrikkelijk! En toen ik Ilona in de winkel zag heb ik haar meteen gevraagd wat ze nu gaat doen en waar ze kantoor gaat houden.”

“We kennen haar collega Huub nog van vroeger van de kegelclub”, gaat Ben Haenen verder. “En hadden echt met ze te doen, dus hebben we hun spontaan ons café aangeboden om er overdag kantoor te houden. Dan kon de WIA-WAO-belangenvereniging in ieder geval gewoon doordraaien.”

Overdonderd
“Ik was echt overdonderd door het aanbod”, zegt Ilona. “Eigenlijk had ik nog niet nagedacht hoe het verder moest. Het was nog allemaal erg vers. Door dit aanbod kwam er weer een beetje leven in me. Kreeg ik weer hoop dat alles goed kon komen. Ik bracht het aanbod meteen over aan Huub, die dolenthousiast reageerde en zei dat we dat enorm aanbod meteen moesten aannemen.”

“We zijn echt dolblij met dit grandioze aanbod van Nelly en Ben van café Bennelly. Wel hopen we weer in 2019 het Harrie Meershuis te kunnen betrekken. De restauratie is in volle gang.”