In Maastricht meer anonimiteit slachtoffers seksueel geweld

Print
In Maastricht meer anonimiteit slachtoffers seksueel geweld

Foto ter illustratie. Afbeelding: Thinkstock

Maastricht / Itteren - Het Centrum Seksueel Geweld Limburg (CSG-Limburg) is vanaf donderdag in Maastricht gevestigd. Het komt over vanuit Roermond. Dit centraal meldpunt en hulpcentrum biedt dag en nacht hulp aan jaarlijks zo’n 100 tot 150 Limburgers die zijn aangerand of verkracht. De GGD coördineert de 24/7 bereikbaarheid van het meldpunt.

Het CSG-Limburg is sinds september 2013 actief in de provincie (eerst Maastricht, daarna Roermond). Michel Limpens van de GGD: "Roermond ligt geografisch het gunstigst in Limburg, maar in het Maastrichtse ziekenhuis MUMC+  kunnen we de anonimiteit van de slachtoffers beter garanderen. Ook zijn dertig gespecialiseerde eerste hulp-verplegers opgeleid."

Zestien centra
In Nederland zijn in totaal zestien van deze centra gevestigd. Het uitgangspunt: 'Zo snel mogelijk hulp met zo min mogelijk professionals'. Ieder slachtoffer krijgt een casemanager toegewezen, die de zorg coördineert en het slachtoffer ondersteuning biedt. "We zorgen voor een warme opvang. Het slachtoffer hoeft maar één keer zijn gevoelige verhaal te doen", vertelt Limpens.

De politie is verantwoordelijk voor het forensisch onderzoek en het academisch ziekenhuis Maastricht UMC+ biedt (in het geval van CSG-Limburg) de medische zorg en faciliteert de ruimte. Bij het Centrum Seksueel Geweld Limburg zijn betrokken: de gemeenten Heerlen, Maastricht  en Venlo, de GGD, XONAR  Jeugdhulpverlening, politie en het academisch ziekenhuis MUMC+.