Dit zijn de allerrijksten van Limburg

Print
Dit zijn de allerrijksten van Limburg

Afbeelding: iStock

De Heerlense vastgoedmagnaat Henk Stienstra is dit jaar opnieuw de rijkste Limburger in de Quote 500. Volgens het zakenblad steeg zijn vermogen het afgelopen jaar met 2 procent naar 750 miljoen euro.

Stienstra staat al jaren als rijkste Limburger genoteerd in de Quote 500, de lijst met de 500 rijkste Nederlanders die donderdag is gepubliceerd. Hij vergaarde zijn vermogen aanvankelijk met vastgoed en breidde het vervolgens uit met zijn beleggingsmaatschappij Mercurius. Stienstra is ondanks dat hij rijker is geworden toch een aantal plekken gezakt op de lijst, van 38 naar 47.

Niet ver achter Stienstra staat de Roermondse vastgoedhandelaar Jan Verhagen, volgens Quote goed voor een vermogen van 600 miljoen euro. Ook hij zakt een paar plekken, naar 58.

Derde op de lijst van rijkste Limburgers staat farmaceut Jacques Lemmens. De Mookenaar zag zijn vermogen groeien met 16,2 procent naar 430 miljoen euro en zakt één plaatsje naar 79.

Vastgoed
De drie rijkaards worden gevolgd door Pierre Boels van het verhuurbedrijf (340 miljoen, plek 105), vastgoedhandelaar André Daelmans (245 miljoen, plek 145) en Ton en Ronald Goedmakers van het Heerlense schoonmaakconcern Vebego (195 miljoen, plek 193).

Opvallende daler in de lijst is de 87-jarige Maastrichtenaar Ger Ruijters, die zijn fortuin verdiende in de stenenhandel en met de parkeergarages van Q-Park. Quote waardeert hem dit jaar een stuk lager dan voorgaande jaren, op 145 miljoen euro. Volgens het zakenblad is dat een gevolg van een "iets te enthousiaste berekening" in voorgaande jaren. Ruijters zakt daardoor van 226 naar 283 op de lijst.

Vermogen verdubbeld
Een van de snelste stijgers is Jack Aartsen, van Aartsenfruit in Venlo. Zijn vermogen is volgens Quote de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld naar 125 miljoen. Aartsen stijgt daardoor maar liefst 170 plekken ten opzichte van vorig jaar naar 317. Ook Harald Swinkels (Panningen) stijgt fors. De ondernemer verkocht dit jaar energiemaatschappij NLE en komt daardoor op plek 344 terecht met een geschat vermogen van 115 miljoen.


Leo Linders (Foto: Theo Peeters)

Andere Limburgers die in de lijst terug te vinden zijn: Jan Linders-baas Leo Linders (140 miljoen, plek 289),  Thijs Hendrix uit Nederweert (115 miljoen, plek 339), Theo Pouw, van het gelijknamige bouwbedrijf in Weert (105 miljoen, 387), Nertsenfokkers Rien en Pierre Leeyen uit Beringe (100 miljoen, plek 400), Venraynaar Harry Maessen (89 miljoen, plek 449) en bakkersondernemer Rob Raeven uit Noorbeek (83 miljoen, plek 479).

VidaXL
Het grote succes van de Venlose webwinkel VidaXL legt eigenaren Wouter Bakker en Gerjan den Hartog volgens Quote overigens geen windeieren. De twee ondernemers komen nieuw binnen op de lijst op plekken 460 en 465 met ieder een geschat vermogen van 85 miljoen euro.

In de lijst van rijkste families van Nederland staat vastgoedfamilie Grouwels op de twintigste plek. Het vermogen van de Maastrichtenaren wordt geschat op 475 miljoen.

Heineken
De rijkste Nederlander is opnieuw Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van de overleden bierbrouwer Freddy Heineken. Zij staat met 12,8 miljard euro fier bovenaan in de nieuwste Quote 500.


Prinses Mabel Foto: ANP

Nieuw in de lijst is prinses Mabel op nummer 149. De vrouw van de in 2013 overleden prins Friso profiteerde van de beursgang van betaalbedrijf Adyen en heeft nu een geschat vermogen van 240 miljoen euro. De familie Van Oranje-Nassau neemt een elfde plaats in op de lijst van rijkste Nederlandse families, met een vermogen van 1 miljard euro.

BN'ers
John de Mol is ook dit jaar weer de hoogst genoteerde bekende Nederlander. De mediamagnaat is een plekje gestegen en bezet dit keer de vierde plaats met een geschat vermogen van 2,7 miljard euro.

De Mols vermogen ging volgens Quote met ruim 100 miljoen euro omhoog. Ander bekende namen op de lijst zijn onder anderen Joop van den Ende (1,6 miljard) op plaats veertien en tv-producent Reinout Oerlemans op 241 met een geschat vermogen van 170 miljoen euro. Dj Tiësto boerde ook goed afgelopen jaar en kon volgens Quote 20 miljoen bijschrijven en komt daarmee op een totaal van 140 miljoen op plaats 294.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen