Waarom het zo druk is op het basketbalveld

Print

Afbeelding: AFP / GUILLERMO ARIAS

Brendan van den Beuken, video- en fotoredacteur van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Het is een drukte van belang op het basketbalveld. De foto is recht van boven genomen, vanuit de nok van het dak, lijkt het wel. Maar als je goed kijkt, zie je stoeptegels en een struik. Het is in de buitenlucht, dus de foto zal waarschijnlijk met een drone zijn gemaakt.

Mensen liggen op lakens, dekens of karton. Overal liggen schoenen, flesjes, bekertjes, rugzakken. Ik zie veel hoeden en petjes en her en der een tentje of een zelfgemaakt afdak. De foto is genomen in San Pedro Tapanatepec in Mexico. Ik zoek op het internet naar het basketbalveldje in Tapanatepec. Het is een stadje met 14.000 inwoners. De bewoners leven van de handel in meloenen, mango’s en citroenen en het houden van vee. De enige sportaccommodatie is dat basketbalveld. De mensen op de foto zijn geen basketbalfans, maar mensen die uitrusten na een lange voettocht.

Sinds vorige week is een grote groep migranten (ongeveer 5000 personen) van Honduras onderweg naar Amerika. Ze ontvluchten de armoede en het (drugs-)geweld in hun eigen land en hopen op een betere toekomst in Amerika. Elk jaar vertrekken honderden migranten te voet vanuit Honduras, maar dit jaar wordt de groep elke dag groter. Normaal besteden de media er weinig aandacht aan, maar dit keer – vanwege de uitlatingen van de Amerikaanse president Trump – stort de internationale pers zich op de tocht. Juist vanwege die aandacht sluiten veel mensen zich aan. Ook omdat het nu veiliger is. Vanwege de grote aantallen en media-aandacht is het gevaar van beroving en verkrachting kleiner.

Tussen landen als Honduras, Guatemala, El Salvador en Nicaragua kunnen inwoners vrij reizen, daar zijn de migranten niet in overtreding. Intussen heeft Trump Mexico onder druk gezet om de migrantenstroom tegen te houden en terug te sturen. Mexico kondigde vorige week aan de migranten te zullen helpen met medicijnen, onderwijs en tijdelijk werk als ze in de twee zuidelijkste staten blijven en niet doorreizen naar Amerika. De lokale bevolking ontvangt de migranten met applaus, eten, drinken en kleding. ‘We doen dit uit solidariteit, het zijn onze broeders. Ik kijk naar de mensen en zeker de kinderen op de foto. Amerika is nog meer dan 1400 kilometer lopen. En hoe dichter ze bij de Amerikaanse grens komen, hoe grimmiger de politiek zal worden. Wellicht dat de media-aandacht in hun voordeel blijft werken.

Bekijk hier een indrukwekkende en emotionele reportage van deze Exodus. (Engelstalig)
https://www.youtube.com/watch?v=HtIT_rstRUs

Reageren? brendan.vandenbeuken@delimburger.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →