Automobilist uit Amstenrade kan zelf stoplicht bedienen

Print
Automobilist uit Amstenrade kan zelf stoplicht bedienen

Jacques Coumans bij zijn eigen verkeerspaal. Afbeelding: ermindo armino

Amstenrade - Een kruispunt met de Knop Coumans. Als Jacques Coumans uit Amstenrade op deze privéknop drukt, springen alle lichten op de kruising op rood en kan hij de straat op rijden.

Het liefst had hij de knop in huis gehad. Of in de vorm van een afstandsbediening in zijn auto. Maar ook met de uiteindelijke oplossing kan Jacques Coumans uit Amstenrade goed leven: hij krijgt een zwart-wit paaltje tegen zijn gevel met daarop een knop. Een druk op de knop en na een korte wachttijd springen alle verkeerslichten op het kruispunt voor zijn deur op rood, opdat Coumans veilig en ongestoord met zijn aanhanger de weg op kan draaien. "Ik moet er wel nog mijn auto voor uit”, zegt hij.

Coumans zit met zijn klusbedrijf precies op de hoek van het kruispunt Hoofdstraat-Hommerter Allee. In de oude situatie was het al moeilijk om de weg op te rijden. Zeker met zijn aanhanger. Na de reconstructie van het kruispunt moet hij nog een fietsstrook extra oversteken. De situatie schreeuwde om een creatieve oplossing, voor Coumans, voor de fietsers en alle andere weggebruikers.

De gemeente Schinnen heeft die oplossing gevonden. "We moesten wel. Het verkeer wordt een stuk drukker met een dubbel fietspad. Je kunt niet al het verkeer op de kruising regelen en voor Coumans niets doen”, zegt Ralph van den Waardenberg van de gemeente.

Uniek
Volgens Leon Gouverne van adviesbureau Grenspaal 12 is het een ‘unieke oplossing’ die zijn weerga in ieder geval in de regio niet kent. "Alle lichten worden pas volgende week geplaatst. Maar we hebben de hele installatie al getest in de fabriek: de lichten in alle richtingen én de Knop Coumans. En ja, het werkt”, zegt Gouverne. Volgende week volgt nog een praktijktest in Amstenrade.

In principe kan iedere voorbijganger op de knop drukken. Maar Van den Waardenberg en Gouverne verwachten niet dat er veel misbruik van wordt gemaakt. De paal tegen Coumans’ gevel werkt namelijk exact hetzelfde als de paal voor fietsers een paar meter verderop. Ook bij die paal legt een druk op de knop het autoverkeer na een paar seconden lam om vrij baan te bieden aan de fietsers. Coumans rijdt dus mee met de overstekende fietsers.

Hardrijders
De verkeerslichten op het kruispunt kennen meer mogelijkheden: via lussen in het wegdek wordt de snelheid van auto’s gemeten. Hardrijders, waar Amstenrade veel last van heeft, komen voor een rood licht te staan.

Gouverne is er trots op dat alles in zeven weken is geklaard. Er is zelfs in het weekend gewerkt. "Het heeft even pijn gedaan omdat de hele kruising dicht was. Maar daardoor konden we het sneller, veiliger en goedkoper uitvoeren. En zonder naden in het asfalt.”

Het kruispunt in Amstenrade gaat eind volgende week open. Tot dan blijft de afslag Hoensbroek-Amstenrade op de Buitenring dicht. De Buitenring zelf is vanaf vanavond al open.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →