Winkels centrum Sittard ’s avonds verlicht

Print
Winkels centrum Sittard ’s avonds verlicht

Afbeelding: Annemiek Mommers

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak - Winkeletalages in het centrum van Sittard blijven de komende maanden ook in de avond en deels ook nachtelijke uren verlicht. "Minimaal tot 22 uur, maar hoe langer hoe beter”, zegt Milou Hendriks van het centrummanagement (CMS), initiatiefnemer van de actie.

In korte tijd hebben zich al tientallen winkeliers voor deelname aangemeld, zo bevestigt Hendriks. "Bedoeling is dat ook de andere ondernemers zich snel aansluiten. En dat die avondverlichting een permanent karakter krijgt.”

Donkere aanblik
Veel winkelstraten in Sittard bieden ’s avonds en ’s nachts een stille en nogal donkere aanblik. Heel wat etalages en panden zijn dan niet of nauwelijks verlicht. Doel van het project, dat Verlich de Bènnesjtad is gedoopt, is tweeledig. "Door etalages ’s avonds te verlichten, gaan bezoekers, bewoners en ondernemers zich zonder meer veiliger voelen op straat. Ook de sociale controle neemt dan toe. Anderzijds zorgt meer sfeer en veiligheid in een winkelhart ook voor meer traffic. En daar profiteren de ondernemers weer van”, stelt Hendriks.

Energielasten
Feit is dat etalageverlichting in de avond en nacht winkeliers opzadelt met hogere energielasten. Maar volgens het CMS valt dat reuze mee. "Veel winkeliers hebben energiezuinige lampen in hun zaak.” De Sittardse etalage-actie, die gisteren officieus van start ging, valt overigens samen met de ingebruikname van de traditionele kerstverlichting in het winkelhart, vast onderdeel van winterevenement Wèntjerdruim.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →