Kreeg pleegkind correctionele tik of werd het mishandeld?

Print
Kreeg pleegkind correctionele tik of werd het mishandeld?

Afbeelding: iStock

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst - Is wat in Zaïre een correctionele tik heet, in Horst aan de Maas een geval van mishandeling?

Deze vraag zal de rechtbank in Roermond moeten beantwoorden in de zaak tegen een ouderpaar uit Horst dat zijn pleegkind zou hebben mishandeld.

De 34-jarige moeder M. en haar 46-jarige man K. zouden in 2016 hun destijds 11-jarige pleegdochter met een riem of kabel van een transformator hebben geslagen. M. en K. vluchtten in 2010 met hun vijf ‘eigen’ kinderen van Zaïre naar Nederland. Een tijdje later ontfermden zij zich als oom en tante over de dochter van de overleden zus van M. Het meisje kwam naar Nederland en werd ondergebracht bij het gezin in Horst.

Discussie
De ouders ontkenden donderdag voor de rechtbank de mishandeling van het kind. Eerder had de man bij de politie toegegeven dat hij wel eens een ‘correctionele tik’ had uitgedeeld. Dat leidde tot discussie over de vraag wat de Zaïrees onder een ‘correctionele tik’ verstaat. Na indringende vragen van de rechtbank deed de pleegvader voor wat hij onder dat begrip verstaat; hij gaf zijn tolk een zachte tik op de schouder.

Justitie denkt echter dat M. en K. hun pleegdochter als een soort Assepoester hebben gebruikt. Het kind zou altijd alles in huis hebben moeten poetsen, zij zou daarvoor zelfs ’s nachts uit bed zijn gehaald. Justitie voert als bewijs onder meer de verhalen van de pleegdochter op.

Moeizame verhoren
Het meisje is in Eindhoven in een speciaal voor kinderen ingerichte verhoorstudio ondervraagd door de politie. Die verhoren verliepen zeer moeizaam, blijkt uit de schriftelijke weergave van het dik twee uur durende verhoor. Het meisje spreekt zeer slecht Nederlands en heeft een laag IQ. Een aanwezige tolk werd nauwelijks benut.

Advocaat Kelly Dohmen van de vader zette grote vraagtekens bij de kwaliteit van het verhoor in Eindhoven. Vooral had zij kritiek op de wijze waarop het verhoor op papier terecht was gekomen. Op haar verzoek besloot de rechtbank de zaak aan te houden. De rechter-commissaris gaat, samen met een deskundige, de videobeelden bekijken die zijn gemaakt van het verhoor.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje