Arriva-camera weigert bij overval

Print
Arriva-camera weigert bij overval

Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren - Net toen een Arriva-chauffeur werd overvallen, deed de camera in de bus het niet. Arriva houdt de apparatuur in alle bussen voortaan dagelijks in de gaten. Bij een defecte camera mag de chauffeur werk weigeren, stelt vakbond CNV.

De camera’s in alle bussen van Arriva worden extra in de gaten gehouden sinds in maart dit jaar de apparatuur op een cruciaal moment dienst weigerde. Een chauffeur in Maastricht werd overvallen. Hij wist zijn belager te overmeesteren en uit de bus te werken. De dader ging op de vlucht. Toen de politie bij Arriva de beelden van het voorval opvroeg, bleek dat de camera’s niets hadden opgenomen.

"Dit mag uiteraard niet voorkomen”, laat het bedrijf in een reactie weten. Volgens Arriva zijn na het voorval alle camera’s in bussen gecontroleerd. Ook wordt volgens het bedrijf dagelijks gemonitord of de apparatuur nog wel werkt. Hoeveel storingen tijdens de controles zijn ontdekt, wil het bedrijf niet zeggen.

Veiligheid
Vakbonden FNV en CNV zijn niet over de problemen met de camera’s geïnformeerd. CNV-bestuurder Evert-Jan van de Mheen kent de verhalen over camerastoringen echter wel. "Het kan natuurlijk eens voorkomen. Maar het is heel vervelend dat dat juist op zo’n moment gebeurt.”

Volgens Van de Mheen mogen chauffeurs een rit weigeren als ze merken dat een camera defect is. "Het is een geldige reden. Het gaat om je eigen veiligheid.” Sinds april kunnen buskaartjes niet meer contant betaald worden. Overvallen lijken daarmee verleden tijd, maar de camera’s zijn ook bedoeld om agressieve klanten in beeld te krijgen.

Toen Arriva in Limburg begon met het openbaar vervoer, werden de camera’s gepresenteerd als belangrijk wapen in de strijd voor meer veiligheid. De camera’s filmen, als ze functioneren, voortdurend in en net buiten de bus.

Aanhouding
De verdachte van de poging tot overval is uiteindelijk op 16 oktober aangehouden op basis van DNA dat op een mes en op een busje pepperspray zat, laat de politie weten. Het DNA van de 35-jarige Maastrichtenaar zat in de databank vanwege eerdere strafzaken.

Donderdag verlengde de rechtbank zijn gevangenhouding met 90 dagen. Volgens zijn advocaat, Maurice Sprenkels, ontkent en zwijgt de verdachte. "Het gevonden DNA is vervuild met ander DNA.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →