Leudal zet testkopers in om verkoop alcohol te controleren

Print
Leudal zet testkopers in om verkoop alcohol te controleren

Afbeelding: iStock

Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort - Relatief veel alcoholverkoop aan jongeren. Dat constateerde de gemeente Leudal eerder dit jaar. En dus wordt er, naast preventie, nu meer geld uitgetrokken voor handhaving.

Twintigduizend euro trekt de gemeente Leudal het komend jaar uit voor de inzet van testkopers die controleren of ondernemers geen alcohol aan minderjarigen verkopen.

Eerder dit jaar werden supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden en sportkantines bezocht om te kijken of ze zich aan de geldende regels hielden. Daaruit bleek dat slechts een kwart van de bezochte ondernemers de regels naleefde en testkopers vroeg naar een identiteitsbewijs. Daarmee scoorde Leudal onder het landelijk gemiddelde dat ligt op 36 procent. Reden voor het college van B en W om meer geld uit te gaan geven aan handhaving.

Alcoholpreventie
Behalve de extra handhaving is de gemeente ook al een paar jaar bezig, samen met scholen, het Centrum voor Jeugd en Gezin, Vincent van Gogh voor ggz, welzijnsorganisatie Synthese en sinds kort ook de Koninklijke Horeca om werk te maken van betere alcoholpreventie. Daarvoor vinden er onder meer projecten plaats op scholen.

Tolerantiegrens
"Onderzoek door de GGD heeft uitgewezen dat ongeveer de helft van alle jongeren tussen 14 en 17 jaar in Leudal alcohol drinkt. Ook het percentage overmatig alcoholgebruik neemt toe”, weet Sarah Verkennis, preventiewerker bij Vincent van Gogh. "Het zal tijd vergen om die percentages omlaag te krijgen. Zo is bijvoorbeeld de tolerantiegrens van ouders hoog. 16 jaar wordt als een acceptabele leeftijd gezien waarop alcohol gedronken kan worden. Aan ons de taak om ook ouders te wijzen op de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik. Bijvoorbeeld op het negatieve effect dat drank heeft op de hersens van jongeren.”

Geduld
Ondanks de toename van de handhaving en de preventieprojecten beseft ook Verkennis dat het lang kan duren voordat de cijfers van alcoholgebruik onder jongeren gaan zakken. "De maatschappelijke acceptatie is op dit moment nog hoog. Maar dat kan veranderen. Je zag het ook met roken. Alleen heb je daar wel geduld voor nodig.”

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen