Voorstanders stappen uit overleg Trambaanfietsroute

Print
Voorstanders stappen uit overleg Trambaanfietsroute

De druk bezochte informatiebijeenkomst in januari, met hier Statenlid Pascale Plusquin aan het woord, die het keerpunt vormde. Afbeelding: bas quaedvlieg

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Vilt - De VVV-Zuid-Limburg en de Fietsersbond zijn uit het overleg over de Trambaanfietsroute gestapt. Ze vinden dat de bewonersgroepen te zeer domineren.

Bewonersgroepen uit Cadier en Keer, Gulpen en Lemiers vonden dat ze niet betrokken waren bij de plannen voor de recreatieve Trambaanfietsroute, (grotendeels) op het traject van de vroegere tram Maastricht – Vaals.

Na een druk bezochte informatiebijeenkomst in januari kwamen de provincie, Maastricht en de Heuvelland-gemeenten Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten tegemoet aan die felle kritiek.

Werkgroepen
Allerlei werkgroepen met bewonersgroepen en deskundigen mochten gaan adviseren, waarbij de gemeenten en provincie bewust op afstand bleven.

De werkgroepen vergaderden de afgelopen maanden, maar de manier waarop is de VVV en de Fietsersbond steeds slechter gaan bevallen. Daarom stapten ze beide op. Raymond Oostwegel van de Fietsersbond: "De VVV en wij waren zo wat de enig overgebleven voorstanders. In het eindverslag werd ons standpunt heel summier vermeld. Daar konden wij als Fietsersbond onze handtekening niet onder zetten.”

VVV-directeur Anya Niewierra vindt dat de bewonersgroepen onvoldoende ruimte lieten voor een positief dan wel genuanceerd geluid. "Tijdens vergaderingen en per mail leidde dat tot emotioneel getinte uitingen richting een VVV-medewerker die dat als onprettig ervoer.”

Draagvlak
Niewierra betwijfelt of de bewonersgroepen een groot draagvlak hebben. "Wij hebben de indruk dat tot dusver vooral de enkele (felle) tegenstanders zich hebben geuit. Mogelijk kleuren zij de beeldvorming over de Trambaanroute negatief.”

Volgens de VVV is een onderzoek daarnaar gewenst. "Het is goed mogelijk dat de stille meerderheid van de bevolking wél positief is, als de voor- en nadelen objectief worden gecommuniceerd.”

Authentiek
Na het opstappen heeft de VVV haar schriftelijke visie op de Trambaanfietsroute ingestuurd. Ze betoogt dat toeristen steeds vaker kiezen voor een ‘authentiek verhaal,’ zoals de tram die van 1925 tot 1938 reed. Ook het landelijke Fietsplatform zet daar op in. Het aantal Lange-Afstandsfietsroutes (LF) wordt kleiner. "We vrezen dat de LF6 door het Heuvelland sneuvelt, bij gebrek aan een iconisch verhaal.”

Niet alleen is dat een belangrijke internationale schakel richting Vennbahn, de VVV vreest ook dat ‘fietsovernachters’ gaan uitwijken naar de Kolenspoorroute en Leisure Lane. Het Heuvelland loopt dan een groeiende groep toeristen mis.

In Zuid-Limburg werken 20.000 mensen in de toerismebranche die jaarlijks aan directe omzet 1,2 miljard euro opbrengt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen