Gebrek aan bewijs: OM stopt onderzoek naar drugsloods moskee

Print
Gebrek aan bewijs: OM stopt onderzoek naar drugsloods moskee

De politie viel in februari 2017 binnen bij de moskee in Geleen. Afbeelding: De Limburger

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de zaak in het onderzoek naar de drugsloods op het terrein van moskee Al Houda in Geleen wegens gebrek aan bewijs tegen de huurder geseponeerd.

In april werden in de loods 3660 kilo hasj en 2500 kilo grondstoffen voor synthetische drugs met een straatwaarde van meer dan een miljoen euro aangetroffen en in beslag genomen.

Er is onvoldoende bewijs dat de huurder een rol heeft gespeeld in de drugsaanvoer of opslag in deze loods, zegt een OM woordvoerster. Er zijn geen aanwijzingen dat de verhuurder, eigenaar van de moskee, een rol speelt bij de drugsvondst. Het OM kon het sepot donderdagavond niet nader toelichten. De drugszaak lijkt hiermee afgesloten. Van wie de drugs en grondstoffen afkomstig waren, voor welke markt ze bedoeld waren en wie verdiende aan de verkoop ervan blijft onduidelijk. Het OM zegt dat er geen andere verdachten zijn in deze zaak en er geen onderzoek meer loopt.

'Not amused'
Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen is “not amused” en vindt het opmerkelijk dat zo’n omvangrijke drugsvangst niet leidt tot strafvervolging, laat hij via een woordvoerster weten. Het tast het rechtsgevoel van de burger aan. Het is volgens Cox niet uit te leggen aan de inwoners dat een drugsvangst met een straatwaarde van tegen de 30 miljoen euro niet leidt een zaak en betrokkenen vrijuit gaan. Cox is vorige week geïnformeerd over het besluit dat al eind september door het OM is genomen. Hij heeft geen nadere toelichting gekregen.

Lees ook: Cox wacht kort geding niet af en sluit drugsloods bij moskee Geleen

Het is inderdaad “verbazingwekkend” dat zo’n grote vangst - die zijn er niet zo veel - tot een sepot leidt, zegt Phil Boonen, advocaat van de verdachte. Het is echter goed dat het OM niet vervolgt tegen beter weten in als bewijs ontbreekt, stelt de advocaat. “Maar het blijft apart.”

Aangehouden
De huurder van de loods, de eigenaar van een antiekgroothandel, is in juli als verdachte aangehouden en heeft een dag of tien vastgezeten en is verschillende malen verhoord. Na voorgeleiding voor de raadkamer is hij onmiddellijk in vrijheid gesteld omdat er geen ernstige bezwaren meer waren.

Volgens Boonen, heeft de man consequent een geloofwaardig verhaal verteld. Hij ontkent enige betrokkenheid bij of kennis van de drugspartij in de loods en zegt verrast te zijn door de drugsvondst. Hij beweert, via zijn advocaat, dat een zakenrelatie – een Poolse handelsonderneming - de loods deels in gebruik had. In dat deel van de loods zouden de drugs zijn aangetroffen in kisten. Van de buitenkant waren die drugs voor de huurder niet waarneembaar. Boonen zegt niet te weten of er ook onderzoek is gedaan naar de onderhuurder. Volgens de verdachte hadden, naast hijzelf, in ieder geval de huismeester van de moskee en de onderhuurder een sleutel van de loods.

Geen relatie
Eigenaar en verhuurder van de loodsen op het terrein aan de Borrekuilstraat is de Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek. Het OM liet eerder weten dat er geen relatie is met het lopende onderzoek naar witwaspraktijken door deze stichting en het witwassen, ronselen en financieren van terrorisme door liefdadigheidsstichting Babycare van de secretaris van de moskee. In dit onderzoek wordt onder meer gekeken naar ‘onverklaarbare geldstromen en verdachte transacties met personen in het Midden-Oosten’. De voorzitter en secretaris van de moskee zijn verdachten in die zaak.

Lees ook: 'Loods in Geleen kan dicht na vondst miljoenen aan drugs'

Cox ging in juni over tot bestuurlijke sluiting van de loods voor een half jaar na de bestuurlijke rapportage van de politie. De omvang was reden om meteen over te gaan tot sluiting en de waarschuwingsfase over te slaan. De verhuurder van de loods trok een kort geding tegen de sluiting in. Het bezwaar tegen de sluiting werd door de gemeente afgewezen.

Onaangenaam verrast
De penningmeester van het moskeebestuur heeft eerder aangegeven “onaangenaam verrast” te zijn door de drugsvondst op het terrein en de huurovereenkomst te hebben opgezegd. Over de huurovereenkomst bestaat een zekere status quo, volgens Boonen. De huurder heeft aangegeven dat hij stelt dat de huurrelatie voortduurt. Daarop is door de eigenaar niet meer gereageerd. Hij gaat er voorlopig vanuit dat hij de loods weer kan gebruiken als de sluiting in december voorbij is, zegt Boonen. Mocht verhuurder daar anders over denken, kan verdere actie of procedure nodig zijn.

Het Team Ondermijning Limburg was de loods op het terrein van de moskee op 13 april binnengevallen op basis van een tip waar politie en OM niets over willen zeggen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →