Minister: er was geen toezicht op stint

Print
Minister: er was geen toezicht op stint

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat tijdens de vergadering van de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat over de Stint Afbeelding: ANP

Er was geen toezicht op de stint. "Dat kan ik beamen", zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een debat in de Tweede Kamer over de elektrische bolderkar. De stint mag niet meer de weg op na een ongeval in Oss dat aan vier kinderen het leven kostte.

Er is door Kamer en kabinet destijds bewust besloten er "geen toezicht op te houden", zei ze. De stint - waarin tien kinderen kunnen worden vervoerd - mag sinds 2011 op de weg. De minister wil dat er opnieuw wordt gekeken naar de regels voor toelating en toezicht van dit soort bijzondere bromfietsen waaronder de stint valt.

Veiligheid
Er was volgens haar geen andere optie dan schorsing. "Verkeersveiligheid staat bij mij voorop." De twijfels over de veiligheid van de constructie en aanpassingen aan het model waren volgens haar de doorslaggevende redenen om de stint tijdelijk niet meer op de openbare weg toe te laten.

De Tweede Kamer steunt het rijverbod. De minister gaat op verzoek van de Kamer aan TNO vragen of het onderzoek naar de veiligheid van de bolderkar versneld kan worden. De verwachting is dat het onderzoek rond de jaarwisseling klaar is.

Aanvulling
De bewindsvrouw betreurt het dat ze de Kamer niet uitgebreider heeft geïnformeerd over een proces-verbaal van een kinderdagverblijf in Amsterdam. Daarin werden eind september problemen met de stint gemeld, maar de meldster wilde het proces-verbaal later intrekken. Uiteindelijk kwam er een aanvulling op het proces-verbaal.

"Achteraf gezien hadden we de Kamer eerder moeten informeren", zei Van Nieuwenhuizen. Maar omdat de melding ook geen doorslaggevende rol speelde bij het schorsen van de stint, vond ze het niet belangrijk genoeg om te melden. "Het was een omissie en dat betreur ik."

Feitenrelaas
De PVV, SP en GroenLinks menen dat de Kamer onjuist is geïnformeerd. "Een eens maar nooit weer verhaal", zei Roy van Aalst (PVV). De drie partijen willen nog wel een feitenrelaas over de melding van het kinderdagverblijf uit Amsterdam. Daarom wordt het debat dinsdag voortgezet.

Vooral de kinderopvang maakt gebruik van de stint waarvan er zo'n 3500 rondrijden. Van Nieuwenhuizen gaat op verzoek van de PvdA bij gemeenten na of kinderdagverblijven in financiële problemen zijn gekomen door het rijverbod. Ook zei ze te willen kijken of ze kan helpen in die gevallen.

De fabrikant van de stint heeft inmiddels faillissement aangevraagd.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen