Roerdalen wil studie naar gevolgen windpark

Print
Roerdalen wil studie naar gevolgen windpark

Afbeelding: iStock

Posterholt / Vlodrop / Montfort / Melick / Herkenbosch / Sint Odiliënberg / Paarlo / Reutje - De gemeente Roerdalen gaat bij het Duitse Kreis Viersen aandringen op een onderzoek naar de gevolgen van een gepland windmolenpark op de grens bij Herkenbosch.

Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. De gemeente gaat het Kreis ook een brief sturen met daarin dezelfde bezwaren tegen het windmolenplan die eerder ook al aan de Duitse buurgemeente Niederkrüchten zijn gestuurd.

Het initiatief voor het verzet tegen de windmolens, die vlakbij nationaal park De Meinweg komen, komt uit de koker van oppositiepartij Ons Roerdalen. Die kwam donderdag met een motie waarin actie van burgemeester en wethouders werd gevraagd. Het plan kreeg unanieme steun.

Twee bouwlocaties
Wethouder Jan Smits kon zich zelf ook achter het initiatief scharen. Roerdalen heeft Niederkrüchten gevraagd om af te zien van twee bouwlocaties voor windmolens vlakbij De Meinweg. Woensdag heeft Smits nog samen met de Roermondse wethouder Rens Evers overleg gehad met de burgemeester van Niederkrüchten over de kwestie.

De buurgemeente heeft de vergunning voor vier windmolens echter al afgegeven. Het Kreis Viersen vindt een milieueffectrapportage overbodig, stelt Smits. "We kunnen dus wel vragen om onderzoek, maar de kans op succes is beperkt.”

Lastig
De wethouder bekijkt momenteel toch of Roerdalen bezwaar in kan dienen tegen de windmolens. "De bezwaartermijn voor belang­hebbenden loopt nog. We moeten wel aantonen dat we direct belanghebbende zijn. Dat wordt lastig.”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →