Chinees loopt jaar lang met lepel in slokdarm rond

Print
Chinees loopt jaar lang met lepel in slokdarm rond

Afbeelding: AD/Xinjiang Meikuang General Hospital

Een Chinese man liep maar liefst een jaar lang rond met een stalen lepel in zijn slokdarm. Verrassend genoeg hinderde het stuk eetgerei hem niet te veel. Totdat hij plots ademhalingsproblemen kreeg en artsen om raad vroeg. Die wisten niet wat ze zagen, meldt het ziekenhuis in een statement.

Meneer Zhang slikte in 2017 een lepel in na een weddenschap met vrienden. De lepel bleef in de slokdarm, tussen mond en maag, vastzitten. De man voelde niet meteen de noodzaak om het ziekenhuis te bezoeken en maanden gingen voorbij. Totdat hij plots stekende pijn in de borstkas kreeg en niet meer normaal kon ademhalen. Hij bezocht het ziekenhuis en niet veel later haalden dokters een stalen lepel van twintig centimeter uit zijn lijf.

"Toen meneer Zhang ons ziekenhuis bezocht leek hij veel pijn te hebben", aldus Yu Xiwu, hoofd van neus-, keel- en oorziekten van het ziekenhuis in Xinjiang. "Met behulp van een endoscoop zagen we al snel dat er een, met slijm bedekte, lepel in de slokdarm vastzat." Zoiets zagen Yu Xiwu en zijn collega’s nooit eerder: "Ik was verrast. Nog nooit eerder kwamen we een patiënt met soortgelijk probleem tegen."

Operatie met pincet
Na een procedure die twee uur in beslag nam, wisten de artsen de lepel uit het lichaam van meneer Zhang te verwijderen. Dat deden ze via zijn mond, met een groot pincet. Na enkele dagen was Zhang hersteld van zijn operatie. "Hopelijk leerde hij er wat van", aldus zijn arts.

Mensen slikken regelmatig dingen in zoals een kunstgebit, aanstekers en tandenborstels. Dat gebeurt meestal uit gulzigheid of verstrooidheid. Maar sommigen doen het ook met opzet. Zo slikte een 42-jarige man veertig messen in gedurende twee maanden. Hij vond dat de messen lekker smaakten. 


De lepel werd na een operatie van twee uur uit de slokdarm gehaald. Foto: AD/Xinjiang Meikuang General Hospital