Internationale herdenking Monument van Verdraagzaamheid

Print
Internationale herdenking Monument van Verdraagzaamheid

Van links naar rechts: Ron Peters, Walter Rehling, Leo Hendrikx, Raymond Griffiths en Theo Verdonschot. Afbeelding: JFC Brunssum

Haelen - De jaarlijkse internationale herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid, vindt op donderdag 15 november voor de 18e keer plaats aan de Roggelseweg 58 in Haelen. Aanvang van de ceremonie is 14.00 uur.

Tijdens de herdenking zal ook dit jaar, mits het weer het toelaat, door historische vliegtuigen een eerbetoon worden gegeven aan de gesneuvelden.

 

Verbinding

Het Monument van Verdraagzaamheid is onthuld op 8 maart 2001. In het monument worden de 687 soldaten herdacht die in het Leudal sneuvelden gedurende de jaren 1940-45. De gesneuvelden zijn afkomstig uit 11 landen: Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk, België, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten en Tsjechië. De stichting die de jaarlijkse herdenking organiseert, wil de huidige en toekomstige generatie bewust maken van het feit dat verdraagzaamheid noodzakelijk is om de verschrikkingen van een oorlog te voorkomen. De verdraagzaamheid is bij de veteranen zelf volop aanwezig. Britse, Duitse en Nederlandse veteranen kunnen het ieder jaar bijzonder goed met elkaar vinden. Maar het is meer dan verdraagzaamheid tussen militairen. Het is ook verbinding zoeken tussen de oude en de jonge generatie en tussen militairen en burgers.

 

Meer gesneuvelden

Door aanvullend historisch onderzoek in de afgelopen jaren is aan het licht gekomen dat het aantal gesneuvelden hoger is dan aanvankelijk aangenomen, namelijk minimaal 720. Het onderzoek is nog steeds gaande, waardoor het aantal gesneuvelden waarschijnlijk nog zal stijgen.

 

75 jaar bevrijding

In 2019 is het 75 jaar geleden dat het Leudal werd bevrijd. De Stichting Herdenkingsmonument Militairen zal dan als speciaal project een groot aantal gesneuvelden een gezicht trachten te geven.

De herdenkingsplechtigheid groeide in de loop der jaren uit tot een internationaal gebeuren. Ieder jaar zijn er nog in leven zijnde veteranen uit de tweede wereldoorlog aanwezig om samen met joodse mensen die het concentratiekamp hebben overleefd en leden van het voormalig verzet de gesneuvelden te herdenken en verdraagzaamheid uit te dragen. Daarnaast zijn er ook jonge veteranen en vele hoogwaardigheidsbekleders zoals ambassadeurs van de betrokken landen, hoge militaire, kerkelijke en burgerlijke autoriteiten bij de herdenking aanwezig. Dit jaar zal ook de commandant der Landstrijdkrachten Luitenant Generaal Beulen aanwezig zijn.

 

Bezoek aan Leudal

De dagen voorafgaand aan de herdenking bezoeken de veteranen diverse plekken in het Leudal. Op woensdag 14 november vindt het jaarlijkse scholenproject plaats bij Scholengemeenschap Sint Ursula in Heythuysen. Hier zullen de internationale gasten hun ervaringen delen met de jonge generatie, hetgeen ieder jaar weer erg bijzonder is. De belangstelling onder de leerlingen voor de gesprekken/interviews met zowel oude als jonge veteranen is ieder jaar weer enorm groot.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →