Fors meer banen bij Amerikaans legerdepot Eygelshoven

Print

Afbeelding: Luc Lodder

Eygelshoven / Zuid-Limburg - De werkzaamheden op het Amerikaanse legerdepot in Eygelshoven worden komende tijd flink uitgebreid.

Dat levert de nodige banen op voor de Nederlandse krijgsmacht, die zich op het terrein in opdracht van de Amerikanen bezighoudt met onderhoud, beveiliging, logistiek en de kantine.

Eerste uitbreiding
Momenteel werken er 37 Amerikanen en iets meer dan 100 Nederlanders op de basis. Er is inmiddels zo veel werk dat Defensie daar nog dit jaar 45 mensen aan gaat toevoegen. Die procedure is in volle gang. Maar mogelijk komt er relatief korte termijn nog een grotere uitbreiding. 

Grotere plannen
Zo hebben hooggeplaatste Amerikaanse militairen in een gesprek met de Kerkraadse burgemeester Jos Som aangegeven het totale werknemersbestand te willen opkrikken naar 250. “Het gaat zowel om technisch als huishoudelijk personeel”, zegt Som. “De uitbreiding zou in het komende anderhalf jaar gerealiseerd moeten worden. Als dat doorgaat dan is dat voor zowel de regio als de gemeente natuurlijk geweldig nieuws.” Defensie bevestigt dat er gesprekken zijn over verdere uitbreiding, maar geeft aan dat het nog niet definitief is. 

Compensatie
Som noemt de extra werkgelegenheid een mooie compensatie voor het vertrek van het betaalkantoor van Defensie. Dat kantoor vertrok begin dit jaar van Eygelshoven naar Utrecht, waar ook andere financiële afdelingen van Defensie zitten. Op het laatst werkten op het kantoor in Eygelshoven nog 44 mensen.

Abrams tanks
Na een afwezigheid van tien jaar keerden de Amerikanen in 2016 onder de vlag van de NAVO weer terug op de basis in Eygelshoven. Dit vanwege de toegenomen spanningen in Oost-Europa. Het depot wordt sindsdien weer gebruikt als opslag- en onderhoudsplaats voor Amerikaans militair materiaal, zoals tientallen M1A2 Abrams tanks. Er staan nu zo’n 900 voertuigen op het terrein. Dat aantal wordt nog verder opgebouwd. 

Open dag
Naast de extra banen heeft Som met de Amerikanen ook gesproken over het organiseren van een open dag in maart of april volgend jaar. “Ze reageerden heel enthousiast. Met dergelijke initiatieven willen we deze belangrijke basis meer betrekken bij de gemeenschap. Tijdens zo’n dag kunnen ze laten zien wie ze zijn en wat ze doen.” Mogelijk wordt de open dag gekoppeld aan de viering van 75 jaar bevrijding.

Lees ook: Amerikaanse tanks staan klaar in Eygelshoven

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →