VVD'er Dijkhoff wilde asielkind geen valse hoop bieden

Print
VVD'er Dijkhoff wilde asielkind geen valse hoop bieden

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Afbeelding: ANP

VVD-kopstuk Klaas Dijkhoff is teruggekomen op een opzienbarende reactie die hij gaf aan een Iraakse jongen die mogelijk wordt uitgezet. "Ik mocht de jongen geen valse hoop bieden", aldus de fractievoorzitter in een filmpje op Facebook.

Toen de negenjarige Nemr zei te vrezen voor zijn leven in Irak, reageerde Dijkhoff voor lopende camera met een "Ja, dus?'" De jongen was door programmamaker en actievoerder Tim Hofman meegenomen naar de Tweede Kamer om een aantal politici te spreken.

Onmenselijk
Over de houding van de fractievoorzitter was ophef ontstaan. Zij werd walgelijk en mensonterend genoemd. Dijkhoff benadrukt dat hij een heel gesprek voerde met Nemr. "Het helpt niet als we karikaturen van elkaar gaan maken."

Hofman wil voorkomen dat Nemr en ongeveer vierhonderd andere kinderen van asielzoekers het land uit moeten en pleit voor een kinderpardon. Zij zijn in Nederland geworteld maar ook uitgeprocedeerd.

Lees ook: Dijkhoff haalt woede op hals na 'schaamteloze' reactie op vraag asielkind: 'Ja, dus?'

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →