Geldboete en gebiedsverbod voor PSV-fan die verstandelijk beperkte Ritchie sloeg

Print
Geldboete en gebiedsverbod voor PSV-fan die verstandelijk beperkte Ritchie sloeg

Ritchie, Giovanni van Bronkhorst en Kjell. Afbeelding: ED/Theo Maas

De 45-jarige PSV-fan die na afloop van het duel om de Johan Cruijff Schaal een verstandelijk beperkte supporter van Feyenoord sloeg, moet het slachtoffer een geldboete betalen van 750 euro. Ook krijgt hij een gebiedsgebod van twee jaar. Dat maakte de politierechter vrijdag bekend. De PSV-fan kon niet verkroppen dat een Feyenoord-supporter samen met een vriend stond te juichen om de overwinning van de Rotterdamse club.

Net na de beslissende strafschop van Feyenoorder Jordy Clasie barstten de uit Someren afkomstige Ritchie en zijn vriend Kjell in juichen uit. Ze waren door het dolle heen dat hun club de eerste prijs van het seizoen pakte.

Klap
Een groep mannen stond onderin het gemengde vak richting de tribune te kijken, in plaats van naar de wedstrijd. De mannen wezen voortdurend mensen aan die juichten voor Feyenoord. Een PSV-fan zag de juichende Ritchie staan en rende 21 rijen omhoog om Ritchie vol in zijn gezicht te slaan

De verdachte dacht dat Ritchie hem uitdaagde en gebaren maakte om te vechten. Na de klap besefte de man dat Ritchie 'geen echte hooligan was', omdat hij niet met hem op de vuist ging. De PSV-supporter kreeg eerder al een stadionverbod. Feyenoord heeft Ritchie na het voorval vier kaarten voor een duel en een Feyenoordshirt gegeven, om het leed wat te verzachten. Ook verschillende PSV-fans staken Ritchie een hart onder de riem.

Schadevergoeding
De 45-jarige man werd beschuldigd van het geven van een harde klap in het gezicht. Slachtoffer Ritchie is 35 jaar, maar geestelijk een jong kind. Ritchie heeft om een schadevergoeding van 500 euro gevraagd.

De officier van justitie gaf aan het vervelend te vinden dat het net nu mis moest gaan, juist omdat er mixed zones waren gecreëerd. De officier eiste dan ook vijftig uur taakstraf tegen de verdachte. Ook wil hij gedurende twee jaar een vrijheidsbeperkende maatregel instellen. Vanaf vier uur voor tot vier uur na de wedstrijd mag de 45-jarige verdachte niet rond het stadion en in een bepaald gebied in de binnenstad komen. 

De rechter besloot dat de verdachte PSV-fan een geldboete van 750 euro moet betalen aan justitie. Ook krijgt hij twee jaar lang het gebiedsverbod dat de officier van justitie eiste, omdat hij al drie keer eerder een gebiedsverbod heeft gehad. Daarnaast werd ook de schadevergoeding die Ritchie heeft gevraagd toegewezen. ,,Het is wel veel voor een klap, maar het is terecht aangezien we hier te maken hebben met een kwetsbaar slachtoffer", aldus de rechter.

 De verdachte was zelf niet aanwezig bij de rechtszaak. De pleegvader van Ritchie, wethouder Theo Maas, was wel aanwezig.