Ryanair heeft lak aan Nederlandse rechter: piloten krijgen ultimatum

Print
Ryanair heeft lak aan Nederlandse rechter: piloten krijgen ultimatum

Afbeelding: EPA

Ryanair lijkt zich niets aan te trekken van de uitspraak van de rechter dat het zestien in Eindhoven gestationeerde vliegers niet kan dwingen te verkassen naar een buitenlandse basis. Het is vertrekken of een ontslagvergoeding accepteren.

De rechtbank in Den Bosch oordeelde donderdag dat Ryanair piloten niet zomaar kan overplaatsen en hun salarissen moet doorbetalen. De budgetmaatschappij kondigde vervolgens aan gewoon door te gaan met de sluiting van zijn basis op Eindhoven Airport. Kort na het vonnis ontvingen de zestien piloten een mail waarin Ryanair hen voor de keus stelt: vrijwillige overplaatsing naar een buitenlandse basis óf ontslag. 

De brief is volgens de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) 'wederom het bewijs dat Ryanair lak heeft aan de rechterlijke uitspraak'. "Ryanair opent zijn trukendoos om zijn werknemers nog verder onder druk te zetten. [..] Wij adviseren onze leden om zich niet door Ryanair onder druk te laten zetten en dus niet in te gaan op een ‘vrijwillige’ overplaatsing", aldus de pilotenvakbond.

De VNV stelt dat zij Ryanair heeft uitgenodigd voor een ‘constructief gesprek’, waarbij de inzet van de vakbond is het openhouden van de basis. 

Budgetmaatschappij Ryanair ligt momenteel in vele landen in Europa onder vuur met vakbonden en de politiek. De maatschappij krijgt overal het verwijt arbeidswetgeving aan zijn laars te lappen en personeel slecht te behandelen.


Brief Ryanair aan piloten. Foto: ED