Rutte onvermurwbaar: Geen uitbreiding van kinderpardon

Print
Rutte onvermurwbaar: Geen uitbreiding van kinderpardon

Premier Mark Rutte. Inzet: Tim Hofman Afbeelding: ANP/Beeldbewerking AD

Het kabinet is niet van plan het kinderpardon uit te breiden. Dat herhaalde premier Mark Rutte vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

"Ruimhartiger te werk gaan lijkt op korte termijn fraai, maar uiteindelijk valt daarmee het hele draagvlak weg voor de opvang van mensen die daadwerkelijk op de vlucht zijn.’’

Rutte reageerde onder meer op het burgerinitiatief van presentator Tim Hofman (30), die in korte tijd meer dan 100.000 handtekeningen wist op te halen om het kinderpardon opnieuw op de politieke kaart te zetten.

Signalen
"Ik neem de signalen waar, maar we moeten er ook voor zorgen dat Nederland een streng en rechtvaardig asielbeleid heeft. We kunnen niet iedereen opvangen”, aldus de premier, die benadrukt dat opvang alleen voor echte asielzoekers is en niet voor economische migranten. Het draagvlak brokkelt volgens hem af wanneer je die afspraken niet strikt naleeft. "Het overgrote deel van Nederland wil graag mensen opvangen die op de vlucht zijn voor vreselijke situaties, maar dan moet dat ook wel zo zijn.’’

Rutte spreekt van een ‘gevoelige kwestie’ wanneer het gaat om kinderen, maar wil niet van de kabinetslijn wijken. "Er zitten grenzen aan de afspraken. Ga je te ver, dan geef je valse hoop. Door het kinderpardon niet uit te breiden, voorkomen we dat.”

Initiatief
Rutte zei begin september ook al dat het kinderpardon echt niet verruimd gaat worden. Toen was dat vanwege de kwestie rond de kinderen Lili en Howick, die uiteindelijk op het laatste moment toch een verblijfsvergunning kregen in Nederland. Na de beslissing volgde al snel de roep om een oplossing te vinden voor kinderen in soortgelijke situaties als Lili en Howick. Ongeveer vierhonderd kinderen zitten in hetzelfde schuitje.

Hofman maakte zijn initiatief eerder op de dag bekend na de première van zijn documentaire Terug naar je eige land, waarin hij een groep van vierhonderd gewortelde asielkinderen volgt. Hij wil voorkomen dat deze kinderen, die in Nederland zijn geboren of hier langer dan vijf jaar wonen, het land uit moeten. Volgens Hofman lopen ze psychologische schade op als ze worden uitgezet. Hij voert daarom actie voor een kinderpardon ‘dat wél werkt’.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →