Schrappen ‘bonus’ voor mantelzorgers ligt onder vuur

Print
Schrappen ‘bonus’ voor mantelzorgers ligt onder vuur

Afbeelding: iStock

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak / Zuid-Limburg - In weerwil van de financiële noodsituatie waarin de fusiestad verkeert, is het opdoeken van de jaarlijkse ‘gemeentebonus’ van 150 euro voor mantelzorgers in Sittard-Geleen onverteerbaar.

Dat geven nagenoeg alle twaalf fracties in de gemeenteraad te verstaan aan het adres van het stadsbestuur. Dat heeft voor de komende jaren opnieuw een omvangrijk pakket aan (extra) bezuinigingsmaatregelen van in totaal elf miljoen euro op tafel gelegd.

Onschatbare betekenis
Schrappen van het zogenoemde mantelzorgcompliment levert de gemeente een jaarlijkse besparing op van ongeveer een half miljoen euro. Maar de lokale politiek vindt dat duidelijk een brug te ver. "Mantelzorgers zijn van onschatbare betekenis. Ze zijn simpelweg onmisbaar. Wegstrepen van onze blijk van waardering zou een bizarre maatregel zijn", oordeelt Anique Hoekstra van coalitiepartij SPA.

Ook PvdA-fractieleider Paul Kubben benadrukt dat mantelzorgers onvervangbaar zijn. "Zo’n 80 procent van alle zorg in Nederland is in handen van onbetaalde krachten. Dat zegt genoeg." Later in november neemt de raad een definitief besluit over alle voorgestelde bezuinigingsmaatregelen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →