Eijsden wil niet wéér discussie over Diepstraat

Print
Eijsden wil niet wéér discussie over Diepstraat

Afbeelding: Harry Heuts

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Zuid-Limburg - Eijsden zit niet te wachten op wéér een lange discussie over de Diepstraat. Bewoners willen dat eindelijk wordt begonnen.

De gemeente Eijsden-Margraten heeft de geplande herinrichting van de Diepstraat - volgens wethouder Jos Custers ‘de mooiste straat in onze gemeente’ - onlangs opgeschort. Custers wil eerst nog eens goed kijken naar het verkeer in het historisch centrum van Eijsden en de parkeerproblematiek.

Het uitstel past in de nieuwe aanpak van het college, waarbij bewonersparticipatie hoog op de politieke agenda staat. Bij de vorming van de nieuwe coalitie van CDA en EML is afgesproken dat de gemeente voortaan geen kant en klare plannen voorlegt aan de inwoners, maar hen al in een vroeg stadium betrekt bij het opstellen daarvan. Daardoor kunnen bewoners van meet af aan hun visie inbrengen.

Aan de slag
Van de bewoners van de Diepstraat hoeft dat allemaal niet, concludeert Custers uit de vele reacties die hij de afgelopen periode uit Eijsden heeft gekregen. "Bewoners willen dat wij eindelijk aan de slag gaan met de Diepstraat", aldus de wethouder.

EML-raadslid Maria Janssen kan zich wel iets voorstellen bij die reacties, zegt ze: "De ideeën voor de Diepstraat zijn inmiddels al drie of vier keer besproken met de bewoners van Eijsden. Wat dat betreft weten we onderhand wel hoe de mensen daar aankijken tegen de plannen. We hoeven dat niet nog een keer te vragen, lijkt mij.”

Overheidsparticipatie
Burgerparticipatie is mooi, aldus Janssen, maar Eijsden is onderhand toe aan zoiets als ‘overheidsparticipatie’. "Het wordt tijd dat de schop daar de grond in gaat.”

Custers heeft de gemeenteraad toegezegd dat hij de plannen voor de Diepstraat ‘voortvarend’ oppakt. Op basis van wat de bewoners tijdens de eerdere informatieavonden naar voren hebben gebracht zal de gemeente een aantal concrete voorstellen uitwerken. Die varianten zal hij vervolgens voorleggen aan de bewoners, waarna een definitieve keuze wordt gemaakt.

Uitgangspunt blijft dat het ‘iets moois’ wordt, benadrukt de wethouder, want dat verdient de Diepstraat in zijn ogen: met de historische bebouwing is het een van de ­karaktervolste straten in Eijsden.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →