Geen ‘café’ op wijngoed van Holset

Print
Geen ‘café’ op wijngoed van Holset

Afbeelding: Harry Heuts

Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Zuid-Limburg - Bewoners worden ingelicht. Vaals wil Holset al vroeg betrekken bij de plannen voor het wijndomein in het dorp.

Als in een rustig dorpje als Holset dingen lijken te gaan veranderen, kan dat snel tot onrust leiden, realiseert wethouder John Coenen van Vaals zich maar al te goed. 

Om onnodige commotie te voor­komen legt de gemeente Vaals de geplande wijziging van het bestemmingsplan voor wijndomein BruisendWijnHuis al in een pril stadium voor aan de omwonenden. "Het is een precair proces, waarbij je uiterst behoedzaam te werk moet gaan”, zegt Coenen.

Eigenaar Erik Leferink kan zich daar helemaal in vinden. Volgens hem is er geen enkele reden tot ongerustheid. "In de praktijk verandert hier niets. Wij gaan niet uitbreiden. Er wordt geen muur verplaatst. We willen de activiteiten die hier in de afgelopen periode zijn ontstaan alleen formeel vastleggen.”

Wijngaarden
Samen met zijn vrouw Marianne Blijdesteijn heeft Leferink tien jaar geleden een leegstaande boerderij aan de rand van Holset gekocht. Zij hebben die hoeve omgevormd tot wijndomein, gespecialiseerd in mousserende kwaliteitswijnen. Het bedrijf heeft twee eigen wijngaarden, een van 2,5 hectare in Holset zelf en een wat grotere van vier hectare in Rott.

Om het bedrijf rendabel te maken, zijn in de bestaande gebouwen enkele bed and breakfastkamers en twee vakantiewoningen gemaakt. Verder zijn er een winkeltje waar het wijndomein zijn eigen wijnen verkoopt en ruimtes voor workshops en kleinere bijeenkomsten.

Op papier heeft het gebied nog altijd de oude bestemming wonen en agrarisch. Dat begint onderhand een beetje te knellen, zegt Leferink. "Niet fysiek, want we hebben hier ruimte genoeg, maar qua bestemming.” Daarom heeft hij bij de gemeente een verzoek ingediend om die bestemming aan te passen aan het huidige gebruik.

Voorontwerp
De gemeente is in principe bereid om daar aan mee te werken, maar kiest met het oog op de gevoelige ligging van het wijndomein wel voor een uitgebreide procedure. Voordat de wijziging van het bestemmingsplan formeel ter inzage wordt gelegd, treedt de gemeente eerst naar buiten met het voorontwerp. Later deze maand zijn in Holset twee informatie­bijeenkomsten waarop de plannen worden toegelicht.

Een van de voorwaarden is dat horeca ondergeschikt blijft aan de hoofdfunctie wijngoed. Voor Leferink is dat geen enkel probleem: "We gaan er echt geen café van maken.”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →