Parkeermaatregel mogelijk blijvend na herinrichting Walramplein

Print
Parkeermaatregel mogelijk blijvend na herinrichting Walramplein

Afbeelding: Diana Scheilen

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Vilt - De gemeente Valkenburg gaat bekijken of inwoners van het centrum ook na afronding van de werkzaamheden op het Walramplein elders kunnen blijven parkeren.

Valkenburgers met een parkeervergunning voor het Walramplein mogen sinds de werkzaamheden daar zijn begonnen ook parkeren op bijvoorbeeld het Berkelplein. De gemeente gaat bekijken of die maatregel straks, wanneer het Walramplein klaar is, kan blijven bestaan.

Veel vergunninghouders vrezen namelijk dat het plein  vaak volledig bezet zal zijn. Met de invoering van het autoluwe centrum vorig jaar, zagen veel inwoners hun nabijgelegen parkeerplekje verdwijnen. Met de maatregel kwamen zo’n zestig parkeerplaatsen te vervallen.

Kortparkeerders
Het Walramplein is voor een flink aantal van hen, onder meer de bewoners van de Erensflat,  de officieel aangewezen plek om te parkeren.  Maar de bewoners maken zich zorgen dat ze straks nog verder moeten lopen omdat het Walramplein mogelijk bezet wordt gehouden door kortparkeerders die in de buurt bijvoorbeeld boodschappen komen doen en door toeristen.

Een klein deel van het plein in het centrum van Valkenburg is inmiddels alweer open voor parkeerders. Op het plein mag nu door niet-vergunninghouders onbeperkt, tegen uurtarief, geparkeerd worden. De gemeente verwacht dat het met de bezettingsgraad straks zo’n vaart niet zal lopen. Het oude Walramplein had 112 parkeerplaatsen. Het heringerichte plein heeft er straks al flink meer: 164.

Metingen
Desalniettemin gaat de gemeente straks, wanneer het plein klaar is, verkeersdrukmetingen houden. Die informatie kan helpen bij het definitief vaststellen van de nieuwe regelingen wat betaald- en vergunningparkeren betreft. Blijkt dat de vrees van de bewoners van het Walramplein gegrond is, dan wordt gekeken of het mogelijk is om toch ook uit te wijken naar het Berkelplein.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →