‘FIFA-baas Infantino hielp PSG en Man City met fraude’

Print
‘FIFA-baas Infantino hielp PSG en Man City met fraude’

Afbeelding: ANP

In zijn tijd als secretaris-generaal van de UEFA heeft Gianni Infantino (nu de president van de FIFA) zowel Paris Saint-Germain als Manchester City geholpen met het overtreden van de financiële regels.

Dat hebben de klokkenluiders van Football Leaks onthuld.

Geheime informatie
Vier jaar geleden zou Infantino hebben toegestaan dat PSG en Man City enorme bedragen bleven ontvangen van ‘bevriende partijen’, door middel van zwaar overgewaardeerde sponsorcontracten, terwijl dat lijnrecht tegenover de regels van het Financial Fair Play is. Die regels (die stellen dat clubs niet te veel verlies mogen lijden) zijn in 2009 nota bene door de UEFA zelf opgesteld.

Uit gelekte documenten blijkt dat Infantino met de leidingen van beide clubs sprak. Daarbij zou hij onder meer geheime informatie hebben gedeeld, onder meer over de financiële onderzoeken. Er werden stiekeme regelingen getroffen met beide clubs. Ook de naam van Michel Platini (toenmalig voorzitter van de UEFA) wordt genoemd. 

Kleinere clubs
Terwijl PSG en Man City (twee clubs met puissant rijke eigenaren) werden geholpen, greep de UEFA wél keihard in bij veel kleinere clubs in landen als Turkije en Roemenië. Ook AC Milan werd bestraft en uitgesloten van Europees voetbal, al werd die maatregel na hoger beroep teruggedraaid.

In 2016 werd Infantino aangesteld als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Bij zijn aantreden zei hij dat hij een einde wilde maken aan de financiële ongelijkheid tussen de voetbalclubs.

Super League
De invoering van een nieuwe voetbalcompetitie voor Europese topploegen lijkt ondertussen weer een stapje dichterbij. Zestien grote clubs zouden aan een Super League werken die de Champions League in huidige vorm laat verdwijnen.

De Super League zou in 2021 van start moeten gaan. Deelnemers zouden zelfs overwegen uit de nationale competitie te stappen. Ajax, PSV en Feyenoord horen niet bij de eliteploegen. Het betreft Bayern München, Real Madrid, FC Barcelona, ??Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, FC Liverpool, Paris Saint-Germain, Juventus, AC Milan, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Internazionale en AS Roma.