Tegenstanders Zwarte Piet kondigen demonstratie aan bij landelijke intocht

Print
Tegenstanders Zwarte Piet kondigen demonstratie aan bij landelijke intocht

Afbeelding: ANP

De actiegroep Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad gaat demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad, op zaterdag 17 november.

Dat meldt de actiegroep op haar Facebook-pagina. Het moet een vreedzaam protest worden, schrijven de initiatiefnemers. Maar: "We blijven niet stil. Zwarte Piet is racisme."

Vreedzaam
De actiegroep wil een demonstratie houden op de parkeerplaats bij het Zaans Museum. Dat is volgens de club het einde van de looproute van Sinterklaas. Het moet een demonstratie worden ‘die vreedzaam is en in het zicht van alle mensen’. "In verband met de veiligheid raden wij het af om stokken voor spandoeken mee te nemen. Een vreedzaam protest is wat wij nastreven."

De gemeente Zaanstad kondigde eerder aan met tien partijen in gesprek te zijn over eventuele demonstraties bij de intocht. Burgemeester Jan Hamming wil die toestaan, op voorwaarde dat kinderen er geen last van hebben. Burgemeester Hamming heeft al aangegeven dat hij demonstraties zal beëindigen als ze uit de hand lopen.

Voorstanders
Tot nu toe meldden twee clubs zich daadwerkelijk aan om te komen demonstreren: allebei voorstanders van een traditionele zwarte piet.  Het gaat om de Nederlandse Volks Unie (NVU) en om een lokaal Zaans initiatief.

Nu kondigt dus ook een tegenstander zijn aanwezigheid aan. Op de Facebook-pagina van Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad geven tot nu toe 20 mensen aan aanwezig te zijn bij de demonstratie. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →