Discussie over vernieuwd ontslagrecht barst los

Print
Discussie over vernieuwd ontslagrecht barst los

Afbeelding: ANP

Het ontslagrecht wordt versoepeld, flexwerken wordt bemoeilijkt. Politiek Den Haag zal de komende weken in het teken staan van een arbeidsmarkt-discussie.

Premier Rutte heeft vrijdag het startschot gegeven voor de discussie in de Tweede Kamer over een vernieuwd ontslagrecht.

Na afloop van de ministerraad maakte hij op de wekelijkse persconferentie bekend dat minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken het voorstel ‘Arbeidsmarkt in balans’ volgende week naar de Tweede Kamer stuurt. Het is een van de grote hervormingen waar het kabinet aan werkt, aldus de premier. "Hervormingen zijn hard nodig om de arbeidsmarkt te moderniseren.” Vast moet minder vast worden, aldus Rutte, en flex minder flex.

Makkelijker ontslag
De veranderingen in het ontslagrecht waren al aangekondigd in het regeerakkoord. Tot de belangrijkste onderdelen van het kabinetsvoorstel hoort dat het makkelijker wordt om mensen te ontslaan. Een werkgever hoeft in het voorstel niet langer één duidelijke ontslaggrond aan te dragen, maar hij kan zich ook van een lastige werknemer ontdoen op grond van meerdere ‘kleinere’ redenen.

Vanaf 2020 mag ook weer drie jaar lang op een een flexcontract worden gewerkt. Dat is nu twee jaar. Voordat de werknemer een nieuwe flexcontract bij dezelfde baas kan krijgen moet hij nu zes maanden wachten. Die periode wordt in het wetsvoorstel gehalveerd tot drie maanden.

Proeftijd
Verder mogen werkgevers een proeftijd van vijf maanden aanbieden. Nu is de proeftijd maximaal twee maanden. Daar staat tegenover dat het duurder wordt voor werkgevers om mensen met een flexcontract voor hen te laten werken omdat ze meer WW-premie gaan betalen voor deze werknemers. Ook krijgen zowel werknemers in vaste dienst als flexwerkers vanaf hun eerste werkdag recht op een ontslagvergoeding, ook al werken ze nog in hun proeftijd.

Ook payrollers worden beter beschermd. Ze worden duurder doordat ze verplicht pensioen moeten opbouwen, net als normale werknemers. Werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakbond FNV hebben vrijdagavond nog niet gereageerd op de voorstellen en wachten de officiële presentatie van de kabinetsplannen volgende week af. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →