Radar: DELA sjoemelde met willekeurige vingerafdrukken voor nabestaanden

Print
Radar: DELA sjoemelde met willekeurige vingerafdrukken voor nabestaanden

Een ketting met vingerafdruk. Afbeelding: AD/DELA

Om nabestaanden blij te maken met de vingerafdruk van hun dierbare overledene, hebben medewerkers en oud-medewerkers van uitvaartorganisatie DELA ook vingerafdrukken van andere personen gebruikt. Ze hebben dat gezegd tegen Radar (NPO Radio 1).

Dat programma onthulde vorige week al dat DELA, vaak ongevraagd, vingerafdrukken van doden afnam om die later, verwerkt in sieraden, te koop aan te bieden aan nabestaanden. De uitvaartorganisatie en-verzekeraar liet na die uitzending weten alleen nog met uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden vingerafdrukken te nemen omdat dat ‘in enkele gevallen tot onbehagelijke gevoelens heeft geleid’.

Volgens Radar kennen de (oud-)medewerkers die met de aantijgingen komen, elkaar niet en stellen ze onafhankelijk van elkaar dat een deel van de vingerafdrukken vervalst is. De klokkenluiders legden uit dat dit gedaan wordt om nabestaanden en moederorganisatie DELA gerust te stellen. Als een lichaam bijvoorbeeld in het water heeft gelegen of iemand is al langere tijd dood, dan is afname van een vingerafdruk onmogelijk. "Collega’s die de verzorging van lichamen deden hebben daarom meerdere keren zelf hun vingerafdruk opgegeven", aldus een van de klokkenluiders.

Aanval
Algemeen-directeur Edzo Doeve van DELA noemt het in een reactie ‘een rechtstreekse aanval op onze integriteit’, maar lijkt wel een slag om de arm te houden: "Voor zover de programmamakers in hun uitzending kunnen getuigen van incidenten, is dat op geen enkele wijze het gevolg van ons beleid. Wij nemen nadrukkelijk afstand van incidenten en mochten wij daar meer informatie over krijgen, dan zullen we direct passende maatregelen nemen.’’

Hij benadrukt dat het gebruik van andere vingerafdrukken in ieder geval geen systematisch beleid was. Het bedrijf stuurde voorafgaand aan de Radar-uitzending, die zaterdagmiddag om 15.00 uur te beluisteren is, een persbericht rond om zich te verweren tegen de aantijgingen. DELA maakt geen gebruik van de mogelijkheid om in de uitzending te reageren, omdat het zich niet zegt te herkennen in het verhaal van de ex-medewerkers.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →