Onderzoek naar mogelijke scheuren in huizen door droogte

Print
Onderzoek naar mogelijke scheuren in huizen door droogte

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Het is niet uitgesloten dat er lokaal ook bij woningen in Limburg scheuren zijn ontstaan door de extreme droogte van afgelopen zomer.

Dat stelt bestuurder Har Frenken van Waterschap Limburg in een reactie op het nieuws dat door de extreem lage grondwaterstand na deze droge zomer sommige huizen verzakken en scheuren vertonen. Hij laat dat nu uitzoeken.

Klachten
Dagblad De Gelderlander meldt dat er alleen al in de gemeente Zevenaar tientallen gevallen bekend zijn van woningen met scheuren. Klachten daarover zouden zich voordoen over panden met zogeheten staalfunderingen, huizen die niet met palen maar rechtstreeks op de ondergrond zijn gefundeerd.

Frenken geeft aan dat hij helder wil hebben of de situatie zich ook in Limburg heeft voorgedaan. Hij verwacht komende week nadere informatie te krijgen of dat wel of niet het geval is.

Vernatting
In het dorp Griendtsveen, gemeente Horst aan de Maas, staan zover bekend zes woningen waar onder meer sprake is van scheuren. Arno van Mullekom van de werkgroep Houd Griendtsveen Leefbaar denkt echter dat die schade geen gevolg kan zijn van de droge zomer. De schade aan woningen in het dorp brengt hij in verband met vernatting van Peelgebieden zoals de Mariapeel. Bij enkele tientallen woningen in het dorp zou er juist ook sprake zijn van vochtschade en ondergelopen kruipruimtes. Van Mullekom wijst er op dat rapportages over die schadegevallen al dateren van eind vorig jaar en begin dit jaar zodat er volgens hem geen link met de droge zomer kan zijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →