Supporters Willem II urenlang ingesloten op Amsterdam CS: 'Behandeld als criminelen'

Print
Supporters Willem II urenlang ingesloten op Amsterdam CS: 'Behandeld als criminelen'

Afbeelding: BD/Marloes Laarschot

Op een perron op station Amsterdam CS hebben de politie en ME zaterdagmiddag een groep van 150 supporters van Willem II urenlang vastgehouden. De actie was bedoeld om de meegereisde Willem II-fans te beschermen tegen ruziezoekende Ajax-supporters, maar zorgde voor veel onbegrip in het Tilburgse kamp.

Eerder waren er signalen binnengekomen dat het in de buurt van het station tot een confrontatie met aanhangers van Ajax zou kunnen komen. De politie en ME rukten daarom uit om een deel van de meegereisde supporters van Willem II in te sluiten op het perron. "Het zou een beschermende maatregel moeten zijn, maar eenmaal uit de trein werden onze supporters gefouilleerd en gefotografeerd. Dat wekt irritatie op, want ze hebben niks fout gedaan. Ze stonden urenlang vast zonder eten en drinken", zegt supporterscoördinator Peter Galle van Willem II.

Criminelen
Zowel perron 7 als perron 8 was lange tijd dicht, wat weer zorgde voor vertraging bij andere treinen. De perrons zijn rond 18.00 uur weer vrijgegeven en de supporters zijn onder politiebegeleiding naar het stadion gebracht. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er geen incidenten geweest of arrestaties verricht. Geen van de supporters heeft zich dan ook misdragen. "Maar er was even dreiging dat de supporters in bussen geladen zouden worden naar Tilburg”, stelt Galle. "We hebben van tevoren juist overlegd met de vijf supportersgeledingen, de veiligheidscoördinator en een aantal mensen van de harde kern. Ze waren trots dat ze op vrij vervoer naar Amsterdam mochten, omdat ze van het gedonder af willen. Vervolgens worden ze in Amsterdam behandeld als criminelen.”

Evaluatie
Volgens protocol vindt maandag een evaluatie plaats tussen politie Tilburg, Willem II-directeur Berry Van Gool, de veiligheidscoördinator en Galle zelf. "Dat is gebruikelijk. Dan gaan we alles bespreken. Ik begreep dat de supporters een WOB-verzoek gaan indienen bij de gemeente Amsterdam. Zij willen weten hoe dit heeft kunnen gebeuren.” 

Supporters van de Tilburgers mochten zaterdag zelf kiezen hoe ze naar Amsterdam afreisden. Er gold geen verplicht busvervoer, zoals bij sommige andere wedstrijden.