Dronebeelden tonen enorme ravage noodweer Italië, 20 doden en zeker 14 miljoen omgevallen bomen

Print
Hevige wind en regen hebben de afgelopen week in Italië al twintig doden geëist. Ook zijn meerdere hectaren bos met de grond gelijkgemaakt. Italiaanse media spreken van 14 miljoen gesneuvelde bomen. "Het weer neemt apocalyptische vormen aan", klinkt het vanuit het ministerie in Italië.

Vooral de regio Veneto, in het noordoosten van Italië, is zwaar getroffen. Tienduizenden bomen zijn ontworteld op berghellingen in de Dolomieten. In heel het land zijn al zo’n 14 miljoen bomen gesneuveld, melden de Italiaanse autoriteiten. Donderdag stond er zeer hevige wind. "Het lijkt soms net alsof er een aardbeving is geweest", zei de gouverneur van de regio, Luca Zaia. Ongeveer 160.000 inwoners zitten zonder stroom. Op Sardinië vielen hagelstenen zo groot als sinaasappels, en veel scholen bleven deze week uit voorzorg dicht.

De Italiaanse regering spreekt van een complexe meteorologische situatie. "Een van de meest complexe in zestig jaar." Venetië kampte maandag met zware overstromingen. Duizenden toeristen besloten de stad te verlaten. Er waren rukwinden tot 180 kilometer per uur. In de regio Veneto blijft verhoogde waakzaamheid van kracht. Volgens de weersvoorspellingen is er dit weekend nog meer regen en wind op komst. Veel mensen nemen noodmaatregelen door rantsoen in te slaan en huizen te verstevigen. 

Lees ook: Video: Restaurant staat blank, maar de pizza smaakt prima

Slachtoffers
Volgens de laatste berichten zijn er twintig dodelijke slachtoffers gevallen. Het ministerie spreekt officieel nog van 17 slachtoffers. De meesten doden vielen door omvallende bomen en rondvliegende takken. Een Duitse toeriste van 62 overleed toen zij door de bliksem werd geraakt. De vrouw was met haar man en haar zoon aan het wandelen, maar de drie hadden hun tocht door het slechte weer stopgezet. Het trio was onderweg naar hun auto toen de vrouw door de bliksem getroffen werd. Ze werd naar verluidt meerdere meters door de lucht geslingerd.

Dronebeelden laten zien hoe complete hectares bos zijn omgewaaid, alsof het luciferstokjes zijn. Volgens Italiaanse natuurbeheerders kan het zeker een eeuw uren voordat alles weer hersteld is. Volgens boerenorganisatie Coldiretti heeft het noodweer dit jaar al voor 750 miljoen euro aan schade veroorzaakt bij de boeren.