Plan voor Europese universiteit in grensgebied bij Venlo

Print
Plan voor Europese universiteit in grensgebied bij Venlo

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld / Noord-Limburg - Er wordt gesproken over een Europese universiteit in het grensgebied rond Venlo en het Duitse Nettetal. De regeringspartijen in Nordrhein-Westfalen zien dat wel zitten.

Volgens de Rheinische Post is er op 19 november een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit Nederland en de Duitse deelstaat in Düsseldorf. Dan wordt het plan besproken, meldt de Duitse krant.

Het plan voor Europese universiteiten komt af van de Franse president Emmanuel Macron. De Europese universiteiten moeten baanbrekende onderwijsinstellingen worden als tegenhanger van universiteiten als Stanford en Harvard.

30 miljoen euro
Over zes jaar wil de Europese Commissie dat er twintig Europese universiteiten zijn opgericht. In 2019 moet een pilotproject starten met zes universiteiten. Daarvoor wordt 30 miljoen euro beschikbaar gesteld, weet de Rheinische Post.

Niet enthousiast
In tegenstelling tot de Duitse regering is de Nederlandse overheid helemaal niet zo enthousiast over het initiatief. Minister Ingrid van Engelshoven (D66, Onderwijs) liet weten dat dergelijke netwerken wat Nederland betreft niet nodig zijn. "Hoewel Nederland voorstander is van partnerschappen tussen hoger onderwijsinstellingen binnen en buiten Europa, acht het kabinet het onwenselijk dat een geheel nieuw institutioneel netwerk van Europese universiteiten en hogescholen zou worden opgericht, zoals voorgesteld door de Commissie", zo werd ze geciteerd door Scienceguide.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →